вівторок, 23 жовтня 2012 07:30

"Так нам хитро підклали свиню"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Сергій Головатий: ”Президент пообіцяв, що зміни до закону відразу розгляне Верховна Рада”
Сергій Головатий: ”Президент пообіцяв, що зміни до закону відразу розгляне Верховна Рада”

51 депутат Верховної Ради звернувся до Конституційного суду з проханням перевірити закон про мови в Україні на відповідність Конституції. Депутати також просять оцінити законність процедури його ухвалення.

— Незрозуміло, навіщо це робиться, — каже народний депутат, екс-міністр юстиції Сергій Головатий, 58 років. — Це абсолютно нелогічно. Я розглядаю це подання як провокацію. Ті депутати, які подали до Конституційного суду, виконали чиєсь замовлення. Свідомо чи несвідомо.

Чому подання нелогічне?

— Бо в Україні Конституційний суд існує лише формально. Цей "суд" замарав себе брудом відтоді, коли він повернув широкі повноваження президенту 2010 року. Тоді він позбавив законності Конституцію. Після цього звертатися до нього не має жодного сенсу. До Конституційного суду немає довіри. Все те, що виходить з-під його пера, не сприймається суспільством як законне. Цей суд перетворив себе на засіб виконання політичних замовлень провладної більшості у Верховній Раді — "Регіонів", комуністів та окремих "тушок". Це підконтрольний суд, який виконує забаганки влади.

Він може підтвердити конституційність цього закону?

— Так, і це найстрашніше. У грудні 1999-го Конституційний суд ухвалював рішення щодо статусу української мови як державної. Воно непогане, хоч і досить широке. Але на основі цього рішення ми зараз працювали над змінами до закону в групі Леоніда Кравчука. Воно офіційно тлумачить 10-ту статтю Конституції, і воно було методологічною базою для наших напрацювань.

А тепер?

— Тепер Конституційний суд може змінити власну позицію. Бо ми мали приклади, коли цей склад суду ухвалював рішення, що прямо суперечили попереднім його постановам. Коли є два рішення з одного питання, які суперечать одне одному, це не юридичне визначення, а різні тлумачення. Отже, такі прохання створюють привід для довільних маніпуляцій рішеннями суду.

Це може вплинути на роботу групи з доопрацювання закону про мови?

— Її утворив своїм дорученням Віктор Янукович. У цій групі є підгрупа з юридичної розробки змін до закону про мови, де я працював. І президент пообіцяв, що зміни до закону відразу розгляне Верховна Рада. Після того, як ми написали нову редакцію, з'являється подання до Конституційного суду. Для чого? Так нам хитро підклали свиню. Це деструктивна дія якраз проти української мови як єдиної державної, бо нове рішення Конституційного суду може ще більше дестабілізувати ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «"Так нам хитро підклали свиню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути