Ексклюзиви
вівторок, 27 листопада 2012 05:00

Субсидії втрачають популярність

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

Обсяг субсидій сім'ям на відшкодування витрат оплати житлово-комунальних послуг за 10 місяців цього року скоротився на 10% і становить 144,3 млн грн. По допомогу звернулися 1,21 млн сімей, що на 130 тис. менше аналогічного показника 2011 року.

— Потенційних отримувачів субсидій в Україні набагато більше, ніж фактичних, за розрахунками Інституту демографії, — каже завідувач відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Людмила Черенько, 45 років.

З 1995-го субсидію могла отримати родина чи людина, яка платить за житлово-комунальні послуги понад 20 відсотків сукупного доходу. А вразливим верствам населення — інвалідам, пенсіонерам, багатодітним сім'ям — дають субсидію, коли в них на комуналку йде більше як 15 відсотків доходу.

У 1990-х була розгорнута ціла інформаційна кампанія щодо субсидій. Тоді це була дуже приваблива програма, у якій усі хотіли взяти участь. Дехто з працюючих без офіційного оформлення навіть реєструвалися безробітними в центрі зайнятості — заради отримання допомоги. Потім програма втратила популярність. Доходи українців зростали, а тарифи дуже тривалий період не піднімали. 2006 року склалася ситуація, коли майже не було кому брати субсидій. Тому змінили показник витрат сімей на тарифи ЖКХ. Відтоді субсидію мають право отримати родини, які витрачають на компослуги понад 15 відсотків доходу, а вразливі верстви населення — більш як 10 відсотків.

Порядок отримання субсидії ніколи не ускладнювали. Люди повинні були принести довідки про доходи за останні шість місяців і заповнити декларацію про майно. Бо якщо, наприклад, у власності сім'ї більше одного авто, вона не має права на субсидію.

Від 1995 року минуло 17 років, змінилося ціле покоління. Зараз програма не має широкого розголосу. Тому й не популярна.

Інтерес до субсидій може прокинутися, якщо підвищать тарифи на газ і електрику. Сьогодні собівартість електроенергії в три-чотири рази вища, ніж її отримує населення. Тарифи не підвищували з політичних причин — не вигідно перед виборами. Якщо їх піднімуть до рівня собівартості, то кількість потенційних учасників програми субсидій може вирости до 30 відсотків населення. Але тоді умови отримання допомоги знову стануть жорсткіші й кількість отримувачів субсидій не зміниться.

Зараз ви читаєте новину «Субсидії втрачають популярність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути