понеділок, 06 липня 2009 18:36

Сталінізм прирівняли до нацизму

Парламентська асамблея ОБСЄ прирівняла злочини сталінізму до нацистських. Зокрема, за розв"язання Другої світової війни радянський режим має таку ж відповідальність, як і фашистський.

"У XX столітті європейські країни випробували на собі два потужні тоталітарні режими, нацистський і сталінський, які несли з собою геноцид, порушення прав і свобод людини, воєнні злочини й злочини проти людства", – йдеться в ухваленій резолюції.

Народний депутат від Компартії України Катерина Самойлик, 57 років, називає таке рішення політичним замовленням.

— На Європу надто великий вплив мають США, — каже вона. — Але я не можу дати логічного пояснення цій резолюції. Адже країни Євросоюзу йдуть шляхом соціального вибору. Чимало урядів і парламентів очолюють представники лівих сил. Якщо весь час переглядати історію, то можна денонсувати пакт Ріббентропа — Молотова. І що тоді залишиться від України?

— Досить слушна резолюція, яка ще раз привертає увагу світової спільноти до цієї проблеми, —  переконаний заступник голови Українського інституту національної пам"яті Владислав Верстюк, 59 років. — Адже в СРСР існувала ціла система винищення людей. Сталінський режим хотів вести у "щасливе комуністичне майбутнє" із зашморгом на шиї. Існує небезпека, що це може повторитися. Бо тоталітарні режими час від часу беруть реванш.

На його думку, створення міцної авторитарної влади в Росії в останні роки є симптомами цього процесу. Там у нових підручниках історії Сталін уже не тиран, а "ефективний менеджер" і "найуспішніший керівник СРСР", який виграв війну.

На думку Владислава Верстюка, навряд чи якісь країни колишнього СРСР вимагатимуть від Росії відшкодування за злочини сталінізму. Ідеться лише про засудження тоталітарного режиму, кількість жертв якого значно більше, ніж фашизму.

— Але Росія оголосила себе правонаступницею СРСР, і в цьому полягає правова колізія, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Сталінізм прирівняли до нацизму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути