середа, 05 серпня 2009 18:07

"Серед персоналу посольства і консульств Росії багато оперативників ФСБ"

Автор: фото з сайту www.soborna.org.ua
  Володимир Василенко: ”Москва вважає, що Україна має бути в сфері її інтересів, а згодом стати частиною Росії”
Володимир Василенко: ”Москва вважає, що Україна має бути в сфері її інтересів, а згодом стати частиною Росії”

Колишній Надзвичайний і Повноважний Посол у країнах Бенілюксу та Великій Британії Володимир Василенко, 72 роки, вважає, що причиною напружених стосунків між Україною і Росією є конфлікт геополітичних, цивілізаційних і культурних інтересів. Кризу в стосунках можна подолати лише позбувшись комплексів меншовартості та імперської величі.

Минулого тижня Україна заявила, що висилає двох російських дипломатів. За що?

— Ішлося насамперед про радника посольства Росії в Україні Володимира Лисенка — за сумісництвом помічника командувача військово-морських сил РФ. У нього закінчувався термін акредитації і віза. Їх вирішили не продовжувати. Лисенко підтримував неурядові організації, які займалися антиукраїнською діяльністю. Заохочував їх до дій, які суперечать законодавству України і вносять елементи дестабілізації в Криму.

Повідомили про висилку генконсула Російської Федерації в Одесі Олександра Грачова. Потім Міністерство закордонних справ призупинило це рішення. Хоча Грачова звинувачували в розвідувальній діяльності на користь російських спецслужб. Чому така непослідовність?

— Я не виключаю, що ці звинувачення відповідають дійсності. Бо серед персоналу посольства РФ у Києві та консульств в інших містах багато оперативників Федеральної служби безпеки, головного розвідуправління. Інколи їхня діяльність виходить за рамки міжнародного права і загрожує національній безпеці України.

Українська сторона призупинила це рішення, бо не бажала загострювати ситуацію. Це прагматичний крок. Він покликаний спонукати Росію відмовитися від використання персоналу свого посольства і консульств усупереч вимогам міжнародного права.

Чому Росія так бурхливо зреагувала на дії українського МЗС?

— Україна зажадала припинення повноважень цих дипломатів конфіденційно. Не вимагала негайно полишити територію країни. Не намагалася оприлюднити компрометуючі матеріали, які шкодили б іміджу Росії. Це рішення розголосили самі росіяни. Використовуючи потужний пропагандистський апарат, Росія здійснила спробу виставити дії України в негативному світлі. Хоч насправді ми не порушували міжнародного права.

Систематично порушуються умови перебування Чорноморського флоту в Україні. Були незаконні висадки військових контингентів поза межами бази Росії, перевезення крилатих ракет, іншого озброєння. Незаконно утримують маяки та навігаційні споруди в Криму. Але російська пропаганда працює так, що винною в цих конфліктах виявляється Україна.

Дипломатичні суперечки між нашими державами виникають досить часто.

— Українсько-російські відносини перебувають у кризі. Її причиною є конфлікт геополітичних, цивілізаційних, державницьких, культурних інтересів. Москва вважає, що Україна має бути в сфері її інтересів, а згодом стати частиною Росії. Наміри Києва вступити в Євросоюз і НАТО ставлять хрест на сподіваннях включити Україну в неоімперію. При цьому Москва позиціонує себе як наддержаву, яка має на рівних вести розмову з НАТО, ЄС і США.

Наміри Києва вступити в Євросоюз і НАТО ставлять хрест на сподіваннях включити Україну в неоімперію

Росія вперто підтримує сили, які вимагають надання російській мові в Україні статусу другої державної. Про це не соромляться говорити кремлівські політики і державні діячі. Це означатиме знищення української мови і нації. Лунають провокаційні звинувачення про переслідування російськомовного населення, витіснення російської мови. Насправді в багатьох регіонах дискриміновані українці.

Усе це — форма тиску на українське керівництво. Кремлівські стратеги розробляють нову концепцію. Тепер уже кажуть: "Нам потрібна не проросійська, а російська Україна".

Як швидко можна сподіватися на поліпшення взаємин?

— За день їх змінити неможливо. Владним елітам обох держав потрібно відмовитися від комплексів меншовартості. У російського істеблішменту він виявляється у манії імперської величі. А представникам української еліти слід перестати демонструвати свою вторинність і відсутність гідності.

Коли обидві сторони подолають ці комплекси, наші відносини стануть нормальними і цивілізованими.

Зараз ви читаєте новину «"Серед персоналу посольства і консульств Росії багато оперативників ФСБ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути