пʼятниця, 27 вересня 2013 06:45

"Ситуація з переписом стає непристойною"

Уряд переніс запланований цьогоріч Всеукраїнський перепис населення на 2016-й. Його мали провести позаторік, потім — минулого року, нарешті — 2013-го. Останній і перший в історії незалежної України перепис пройшов 2001-го.

— Офіційно причину переносу не озвучують, однак нею є нестача грошей у бюджеті, — каже 57-річний Олександр Гладун з Інституту демографії й соціальних досліджень ім. Птухи. — Непроведення перепису торік пояснювали тим, що було два заходи загальнодержавного масштабу — чемпіонат Європи з футболу та вибори до Верховної Ради. Зараз ситуація стає вже непристойною.

Для більшості країн 10 років між переписами – це компроміс між витратами та цінністю отримуваних даних. Заможні держави проводять перепис частіше. Наприклад, у Канаді він відбувається кожні п'ять років. Влада отримує точнішу інформацію про суспільство, може якісніше планувати свої дії. Під час перепису дізнаємося про кількість пенсіонерів, дітей тощо. Відповідно можна коригувати будівництво дитячих садків, шкіл різного рівня, прогнозувати потреби пенсійного чи житлового фондів.

Однак і драматизувати черговий перенос перепису не варто. Від нього не слід ждати серйозних несподіванок. Адже є поточна статистика. Наприклад, ми знаємо основну інформацію щодо тривалості життя в Україні. За роки незалежності вона коливалась, але починаючи з 2005-го почала збільшуватись. Торік досягла максимуму — 71,2 року. Чоловіки живуть у середньому 66,1 року, жінки — 76. В Україні дуже велика різниця — 10 років. Бо у чоловіків висока смертність у працездатному віці. Так само є мінімум інформації щодо інших показників — мовного чи етнічного складу населення, віросповідання, кількості чоловіків і жінок.

Зараз ви читаєте новину «"Ситуація з переписом стає непристойною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути