пʼятниця, 01 червня 2012 05:45

"Поки освіти не отримаєш, не народжуй"

— Народжувати пізно — звичайна відмовка. Зараз народжують навіть після 40. Питання дітей лежить, скоріше, в економічній площині, — коментує дослідження компанії "Ер енд Бі ґруп" провідний науковий співробітник Інституту психології Наталія Бастун, 63 роки.

— Робочих місць в Україні достатньо лише у великих містах. З маленьких населених пунктів люди мають їхати заробляти, — продовжує експерт. — Є родини, де чоловік і жінка по черзі виїжджають на заробітки. Ясно, що одному не впоратися з двома-трьома дітьми. Є проблеми з житлом. Сім'ї, які працюють та знімають квартиру, не хочуть народжувати другу й третю дитину.

Також українці все більше піддаються впливу з Європи, де популярний рух "чайлдфрі" — сім'ї без дітей. Там ця тенденція пов'язана з дуже високими аліментами при розлученні. Та і жінки часто обирають кар'єру, а не сім'ю.

У бідних країнах народжуваність висока. Чому економічний розвиток України зіставний з деякими африканськими державами, а модель малодітної сім'ї ми наслідуємо в Європи?

— Українці все-таки лишаються освіченими. Ставляться до батьківства відповідально, звертаються до лікарів, намагаються не допустити дитячих смертей. Висока народжуваність у бідних країнах сусідує з високою дитячою смертністю. Зважте, що в арабських суспільствах діти також забезпечують батькам пенсію. Чим більше в тебе дітей, тим краще утримуватимуть. У Європі чим більше ти працюєш, а не сидиш із дітьми, тим вища пенсія.

На ставлення українців до дітей накладаються радянські стереотипи — спочатку думай про батьківщину, потім про сім'ю. На першому місці в нас робочий колектив, а не діти, вважає харків'янка 30-річна Юлія Ібрагім, президент Асоціації багатодітних матерів:

— Західна культура навіює, що мами будуть нещасні. Потім накладаються наші стереотипи: поки освіти не отримаєш, не народжуй. Мовляв, життя буде зіпсоване, ти нічого не доб'єшся. При цьому у нас багато успішних мам, які є кандидатами наук, роблять кар'єру, займаються громадською роботою. Материнство — не перешкода успіху. Страхи, що на дитину не буде грошей, — необґрунтований міф. Немає великої різниці по фінансах, виховувати двох чи трьох. Головне — не боятися відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «"Поки освіти не отримаєш, не народжуй"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути