четвер, 02 квітня 2009 18:51

"Пенсіонери можуть бути впевненими, що отримуватимуть гроші вчасно і в повному обсязі"

  Людмила Денісова: ”Тисяча ”малозабезпечених” сімей купили торік другу машину, 600 — другий дім”
Людмила Денісова: ”Тисяча ”малозабезпечених” сімей купили торік другу машину, 600 — другий дім”

Міністр праці й соціальної політики Людмила Денісова, 48 років, каже, уряд не підвищуватиме вік виходу на пенсію.

Чи нинішня кількість безробітних є небезпечною з соціальної та економічної точки зору?

— На 20 березня кількість зареєстрованих безробітних становила 892,1 тисячі, із них 637,4 тисячі отримують допомогу з безробіття. Аналогічною була ситуація 2004-го. Тоді за рік до центрів зайнятості звернулися приблизно 3 млн людей. 2009-го очікуємо десь такої ж кількості. Та не слід забувати, що 2004 року допомога зі втрати роботи була меншою, ніж зараз. До того ж не було такої кількості активних програм для безробітних.

Раніше ви казали, що близько 10 відсотків людей у підвішеному стані — чи то у тимчасових відпустках, чи на скороченому робочому дні. Тобто потенційно вони можуть  поповнити армію безробітних. Яка тенденція щодо них?

— У лютому цього року сформувалася тенденція до скорочення чисельності працівників, які працюють у режимі вимушеної неповної зайнятості. У січні їх було 2,2 мільйона, а в лютому вже 1,7 мільйона.

Скільки коштує утримання армії безробітних?

— У Фонді соцстрахування на випадок безробіття на цей рік заплановано 4,7 мільярда гривень. Ми готові платити всім, хто втратить роботу. Але, звісно, краще ці гроші спрямувати на активні програми. Уряд у вирішенні проблеми безробіття насамперед намагається зберегти робочі місця. Існують три програми. Перша — фінансування часткового безробіття. Ми покриваємо роботодавцю частину зарплати робітника за умови, що він його не звільнятиме. Тим самим зберігаємо на підприємстві кваліфікованих людей, адже рано чи пізно воно все одно знову запрацює. Інша програма — фінансування перенавчання робітників. Це якщо працедавець все ж таки не бачить перспективи й вирішує перепрофілювати підприємство. І є ще третя програма — компенсація частини зарплати, яку робітник втратив через переведення його на некваліфіковану роботу. Усе це спрямовано на збереження людей на робочих місцях.

Ми не запропонуємо висококваліфікованому інженеру мести вулиці

Якщо все ж таки людина стала безробітною, то залежно від форми звільнення надаємо допомогу. Але умовою для реєстрації в Державному центрі зайнятості є її готовність знову приступити до роботи. Звісно, ми не запропонуємо висококваліфікованому інженеру мести вулиці. Виписано чіткі критерії підходящої роботи: враховується місце проживання, кваліфікація, попередня зарплата. Але якщо людина один раз відмовилася від такої, їй зменшують розмір допомоги. Після повторної відмови позбавляють взагалі — значить, у людини є на що жити. Так само й у випадку, якщо безробітному було запропоновано отримати нову спеціальність, він погодився на навчання, але не став на нього приходити. Значить, так само не хоче працювати, не шукає можливості знайти нову роботу.

Уряд критикують за те, що не сприяє діяльності малого й середнього бізнесу, який і міг би забезпечувати людей новими робочими місцями.

— Я не погодилася б. Наприклад, у нас є програма зі стимулювання самозайнятості. Людина, яка зареєструвалася як безробітна, може надати бізнес-план й одномоментно отримати весь річний обсяг допомоги з безробіття для початку власної справи. Приміром, якщо середній місячний заробіток був 2 тисячі гривень, то цей стартовий капітал становитиме 24 тисячі.

Що стосується малого і середнього бізнесу, то досить активно працює Держкомпідприємництва. Вони вносять різні законопроекти для зменшення податкового пресу на підприємства, розширення можливостей для них.

Якою є ситуація з пенсіями?

— Абсолютно стабільною. Виплату пенсій у січні–березні ми профінансували вчасно і в повному обсязі. Маємо перевиконання плану із власних надходжень Пенсійного фонду — 114 відсотків.

То фонд не потрібно буде дотувати з держбюджету?

— Пенсійний фонд завжди бере позики в держбюджету. Але не через дефіцит бюджету фонду, а для покриття тимчасового касового розриву. Адже внески фонд отримує весь місяць, а пенсії виплачує протягом трьох тижнів. Тому й виникає цей розрив.

Пенсіонери можуть бути впевненими, що отримають пенсії в повному обсязі. Ми не скоротили жодної виплати, виконуємо всі закони. Із 1 квітня мінімальна пенсія підвищена на індекс інфляції, те ж саме відбуватиметься з 1 липня і 1 жовтня.

Зараз проблеми в банківській системі, водночас багато людей отримують пенсії через банки. Уже були випадки затримки з виплатами. Це не стане проблемою?

— За законом пенсіонер може вибрати, як він буде отримувати пенсії — через банк чи через пошту. Понад 30 відсотків вибрали банки. Так, зараз у них різна ситуація. Як тільки Нацбанк повідомляє фонд про проблеми в тому чи іншому банку, ми пропонуємо пенсіонеру отримувати гроші через інший. Також ухвалено рішення НБУ, що навіть проблемні банки повинні повністю розраховуватися з пенсіонерами. Ми зі свого боку відстежуємо ситуацію.

Останнім часом багато говорять про можливе збільшення віку виходу на пенсію. Це реально?

— Загалом збільшення пенсійного віку добре тим, що в людини буде відповідно більша пенсія — бо ж вона довше відпрацювала. Але питання ставлять інакше: мовляв, давайте збільшимо вік і вирішимо таким чином усі пов"язані з фінансуванням пенсій проблеми. Це неправильно. Спочатку треба підвищити рівень життя. У нас 40 відсотків чоловіків не доживають до 60 років, тобто до нинішнього пенсійного віку. Тому наш уряд підвищувати його не планує.

Недавно однією з вимог отримання кредиту Міжнародного валютного фонду називали скорочення соціальних виплат. Уряд може на це піти?

— МФВ не стільки ставив вимоги скорочення соціальних виплат, скільки щодо підвищення їх адресності. Ми цим займаємося. Наприклад, є допомога малозабезпеченим родинам. Торік її отримали 134 тисячі сімей. І коли ми проаналізували, хто ж саме, то виявилося: у 70 тисяч були працездатні люди, які однак ніде не працювали, не вчилися і не були зареєстрованими в центрах зайнятості. 60 тисяч протягом року зробили покупки на суму понад 10 прожиткових мінімумів. Тисяча "малозабезпечених" сімей купили торік другу машину, 600 — другий дім. Віднині ми такі сім"ї допомоги малозабезпеченим позбавлятимемо. Заяви на  її отримання міститимуть графи щодо покупок, і надані дані перевірятимемо. Таким чином зекономимо 200 мільйонів гривень і спрямуємо їх на інші програми. Приміром, на допомогу родинам із дітьми.

Зараз ви читаєте новину «"Пенсіонери можуть бути впевненими, що отримуватимуть гроші вчасно і в повному обсязі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути