вівторок, 24 квітня 2012 09:32

Об'єднана опозиція не повинна повторити помилок Тимошенко

Юлія Тимошенко й Арсеній Яценюк офіційно оголосили про об'єднання їхніх політичних сил, формування спільного списку на наступні парламентські вибори та узгодження кандидатів у мажоритарних округах. Очікують, що до "Батьківщини" і "Фронту змін" долучаться деякі дрібніші опозиційні партії.

Таке згуртування опонентів режиму Януковича раціональне й заслуговує на підтримку суспільства. Спільні список та кандидати-мажоритарники є чи не єдиним способом перемогти провладні сили.

Шкода лише, що здоровий глузд бере гору з таким великим запізненням. Якби у Тимошенко тверезо оцінювали ситуацію перед минулими президентськими виборами, то цілком розуміли би примарність її шансів на перемогу. За плечима ж були неефективне прем'єрство, ганебні наміри укласти сумнівний пакт із Януковичем. Іще тоді Тимошенко варто було би домовлятися з тим-таки Яценюком про спільні дії — він на чолі об'єднаної опозиції, безперечно, переміг би на виборах 2010-го. Натомість усю міць пропагандистської машини БЮТу спрямували на нищення рейтингу Яценюка, якого там розглядали як головного конкурента. Тепер Тимошенко у в'язниці, а лідер "Фронту змін" очолить виборчий список "Батьківщини". Іронія долі й свідчення недалекоглядності.

Та все ж об'єднуватися краще пізно, ніж ніколи. Хоча виборцям навряд чи варто впадати в ейфорію через теперішню внутрішньоопозиційну любов. Насамперед не слід розраховувати, що більшість політиків у спільному опозиційному списку будуть свіжою кров'ю, якої так зачекалося суспільство. Скоріше за все, побачимо там багато відомих персонажів, до багатьох із яких є цілком обґрунтовані претензії.

Також слід усвідомити, що перемога об'єднаної опозиції на наступних парламентських виборах не призведе до повалення Януковича та й навряд чи завдасть режиму смертельної травми. Головна цінність опозиційного об'єднання і його можливої перемоги полягає в обмеженні теперішнього всевладдя "донецьких". У майбутньому ж це може стати плацдармом для вирішального бою.

Зрозуміло також, що суспільство не мусить підтримати об'єднаних опозиціонерів лише з великої радості від факту їх об'єднання. Опозиція має чітко й публічно аргументувати присутність кожної особи в прохідній частині спільного списку й підтримку нею кожного мажоритарника. "Батьківщина", "Фронт змін" та інші повинні продемонструвати не притаманну досі українському політикуму чесність у діалозі з виборцями. Скажімо, присутність серед кандидатів від опозиції такої особи як Олександр Волков (у другій половині 1990-х був правою рукою президента Леоніда Кучми. — "ГПУ") лише на підставі його давніх приятельських зв'язків із Тимошенко було б свідченням протилежного.

Об'єднана опозиція не має повторити ще однієї помилки, якої припустився БЮТ на минулих президентських виборах. Усі там були сліпо переконані, що люди проголосують за Тимошенко лише з нелюбові до Януковича. Такого не сталося. Не варто сподіватися, що цей шантаж спрацює й цього разу.

Крім того, об'єднана опозиція повинна зобов'язатися узгоджено працювати в парламенті після виборів, задекларувати чіткі й реалістичні цілі. Проголосувати за спільний список і спільних мажоритарників, а потім спостерігати за сварками між ними у парламенті — все це остаточно вб'є у людях надію й вимостить Януковичу дорогу до другого президентського терміну.

Парламентські вибори для об'єднаної опозиції є останнім шансом реабілітуватися перед українцями за все, що вона коїла протягом 2005-2010 років. Наступного шансу їм не піднесуть ані виборці, ані Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Об'єднана опозиція не повинна повторити помилок Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути