середа, 11 квітня 2012 07:00

"Не реєструють шлюб 12 відсотків українських пар"

Верховна Рада встановила для чоловіків і жінок однаковий шлюбний вік — 18 років. До цього він для жінок становив 17 років, чоловіків — 18. Законодавча ініціатива слабо вплине на реальне життя, бо ранніх шлюбів у нашій країні мало, вважає науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Людмила Слюсар, 55 років.

— Українці, як і більшість європейців, усе пізніше одружуються. Це пояснюється тим, що сучасна людина повинна досить довго навчатися, здобувати професію, перш ніж стати матеріально незалежною і спроможною утримувати родину.

Скільки в Україні шлюбів із жінками, молодшими за 18 років?

— 2010-го таких було понад вісім тисяч пар — лише 2,7 процента від загальної кількості. Тобто законодавець лише оформив у правовій площині об'єктивний процес збільшення шлюбного віку. Але в експертів є застереження — проблеми матиме якась частина населення, що налаштована на ранній шлюб. Це, як правило, сільська молодь західних регіонів України, а також певні етнічні групи. Звичайно, у 17 років людина ще незріла. Але коли сім'я притримується традиційної поведінки, і людина налаштована рано взяти шлюб і народити дітей, може такий союз і буде міцним. Закон створить таким громадянам зайві перепони.

В якому віці беруть шлюб в Україні?

— Сьогодні середній шлюбний вік чоловіка — 30 років, жінки — 27. Якщо йдеться про перші одруження, то для чоловіка — 26 років, для жінки — 21-24. Найбільша кількість шлюбів, де нареченій 21-23 роки, а нареченому — 23-25.

Наскільки популярним є цивільний шлюб?

— Така форма зараз поширена. За нашими дослідженнями, офіційно не реєструють шлюб 10-12 відсотків українських пар. Тому норма про підвищення шлюбного віку — досить формальний юридичний крок.

Звичайно, ранні шлюби не зовсім бажані для суспільства, бо дівчина ще соціально незріла, раннє материнство не дуже добре впливає на здоров'я жінки. Однак, по-перше, ранні шлюби є явищем малопоширеним. По-друге, держава зараз жорстко не регламентує особисте життя людини, що є добре, бо шанує свободу особистості.

Є різниця в середньому шлюбному віці розвинених країн і тих, що розвиваються?

— У розвинених країнах західної цивілізації тенденція до того, що люди беруть шлюб пізніше. Із 1970-х для європейців не є дивиною сім'ї з незареєстрованими стосунками. Країни, що розвиваються, вирізняються традиційнішою поведінкою. У них переважає сільське населення, там намагаються швидше одружитися. Утім, скрізь свої особливості. Країни Латинської Америки, наприклад, ще на початку ХХ століття прирівняли реєстрований і неофіційний шлюби.

Які фактори впливають на зміну шлюбного віку?

— Сьогодні багато говорять про вплив так званого постіндустріального суспільства. Його особливістю є зміна всього життя людини — технічного та економічного розвитку, принципів соціального розшарування та мобільності, взаємовідносин із суспільством і держава. Поведінка особи стає розкутішою, гнучкішою, складнішою і вільнішою від держави. Зростає різноманіття форм шлюбів і сім'ї. Приміром, сьогодні у Швеції та Естонії понад 60 процентів дітей народжується поза реєстрованим шлюбом. Виникають і нові небезпеки — високий рівень розпаду незареєстрованих шлюбів, неврегульованість майнових суперечок і наступні проблеми для дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Не реєструють шлюб 12 відсотків українських пар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути