четвер, 17 травня 2012 00:30

"Навряд чи зможе перемогти хоча б один мажоритарник від опозиції"

Об'єднана опозиція оголосила прізвища узгоджених кандидатів у народні депутати по мажоритарних округах Житомирщини.

У 62-му окрузі, Житомир, балотуватиметься Геннадій Зубко, 44 роки, із "Фронту змін" — заступник голови правління товариства "Житомирський завод огороджувальних конструкцій". У 63-му, Бердичів, — 50-річний Павло Жебрівський, народний депутат і лідер партії Українська платформа "Собор". Його пов'язують із товариством "Фармація-2000". У 64-му, Коростень, — 43-річний Андрій Озерчук із "Батьківщини", депутат обласної ради та помічник нардепа Сергія Пашинського. У 65-му, Новоград-Волинський, — його однопартієць, екс-голова Житомирської обласної ради 54-річний Віталій Француз. У 66-му, Малин, — ще один "бютівець" нардеп 39-річний Євген Добряк. У 67-му, Чуднів, — 36-річний Сидір Кізін із ВО "Свобода", відомий як адвокат у справі блогера Олени Білозерської та націоналіста Миколи Коханівського.

— Цей список — не дуже вдалий початок для об'єднаної опозиції, — коментує голова Комітету виборців України на Житомирщині Олена Степерова, 34 роки. — Ще багато часу до виборів, і озвучення прізвищ кандидатів зараз спрощує планування кампанії для інших претендентів на депутатський мандат. Якщо йти по округах, то ситуація для об'єднаної опозиції непевна скрізь.

Сидір Кізін показав, що не вміє працювати на мажоритарному окрузі на довиборах у Червоноармійську до обласної ради. Цей округ давно пригрітий депутатом Житомирської обласної ради, колишнім нардепом від Народної партії Віктором Развадовським — він вітав пенсіонерів, ветеранів, проводив масові заходи. Кізіну доведеться включити націоналістичні гасла, апелювати до героїв УПА, але в Житомирській області це не дасть потрібного ефекту. А для Развадовського плюс ще й тому, що він не пов'язаний з владою напряму.

Павло Жебрівський навряд зможе скласти гідну конкуренцію міському голові Бердичева Василеві Мазуру. Округ на 30 відсотків складається з міста Бердичева. Мер там має хорошу підтримку. На Жебрівського грає те, що він із цього регіону. Але його знають тільки в рідному селі. Також по цьому округу може піти колишній генпрокурор Святослав Піскун. Однак, скоріше за все, домовляться, щоб від влади був один кандидат — Мазур або Піскун.

Геннадію Зубку, за чутками, гарантували місце в списку, але потім посунули на мажоритарку. Тому йому треба перегрупуватися. Від влади в Житомирі буде точно сильний кандидат — губернатор Сергій Рижук або Володимир Сацюк, який був депутатом Верховної Ради по цьому округу, або Петро Рудь, власник маслозаводу "Рудь".

Заступнику голови Житомирської обласної організації "Батьківщини" Віталію Французу доведеться конкурувати з Володимиром Литвином. Спікер ледве не щотижня їздить на округ. З держбюджету туди вкладено десятки мільйонів гривень. Француз за таких умов зможе бути тільки статистом, бо Литвин — з іншої вагової категорії.

Непрохідним кандидатом є і Андрій Озерчук. Позаторік він програв на виборах міського голови Коростеня. А перемогти в окрузі можуть або комуніст Микола Тимошенко, який очолює Житомирську митницю, або Роман Присяжнюк — син міністра агропромислового комплексу. Також від влади тут можуть піти Володимир Пехов, радник міністра АПК або Юрій Рудченко — син нардепа від Блоку Литвина. Тому якщо і буде боротьба, то між синами високопосадовців та комуністом.

Можна очікувати появи Рудченка або Пехова й у Малинському окрузі. І їхні шанси будуть вищими, ніж у Євгена Добряка.

Що характерно для всіх кандидатів від об'єднаної опозиції? Там фактично немає людей з великими грошима. А кошти для мажоритарних кампаній надзвичайно важливі. По-друге, немає кандидатів, які брак коштів могли б компенсувати яскравою харизмою. Як підсумок, на Житомирщині навряд чи зможе перемогти хоча б один мажоритарник від об'єднаної опозиції.

Зараз ви читаєте новину «"Навряд чи зможе перемогти хоча б один мажоритарник від опозиції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути