Ексклюзиви
субота, 03 березня 2012 08:00

"Нас можна грабувати всім, хто бажає"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

З початку січня ціна на золото збільшилася на 13% і сягнула 14,216 тис. грн за тройську унцію — 31,1 г. Експерти прогнозують, що золото дорожчатиме, а тому стане привабливе для інвестування. Для залучення в економіку готівкових заощаджень українців Нацбанк планує продавати золоті монети й сертифікати, вартість яких прив'язана до ціни золота. Голова Асоціації українських банків 58-річний Олександр Сугоняко таку ініціативу оцінює негативно:

— По-перше, золота в нас мало. На початок лютого Нацбанк мав його близько 28 тонн. Це майже 5 відсотків офіційного резерву, еквівалент 1,5 мільярда доларів. По-друге, частину цього золота Нацбанк планує пустити на виготовлення інвестиційних монет. Я проти цього. Погоди на ринку вони не зроблять, а лише роздерибанять золотовалютні резерви. Ресурсів для випуску монет із золота, яке НБУ видобуває, теж обмаль — його всього кількасот кілограмів. Отже, немає підстав говорити про "золотий інструмент".

Можливо, такою ініціативою Нацбанк пробує відвернути увагу від інших проблем. За опитуваннями агентства "АйЕфЕйКей Юкрейн", кожен третій українець не довіряє національній валюті. А повернення довіри населення до гривні — ключове завдання для керівництва Нацбанку. Випуском золотих монет і золотих депозитних сертифікатів НБУ зміцнить довіру населення тільки до золота, а не до гривні. Посилаючи суспільству повідомлення про випуск золотих інструментів, Нацбанк сигналізує: гривня не є надійною валютою.

Довіра до національної валюти свідчить про ставлення до влади в цілому. Отже, якщо люди зберігають заощадження в доларах і євро, це означає, що рівень довіри до американського президента Барака Обами й Білого дому вищий, аніж до Віктора Януковича та Банкової. Органи влади заявляють, що хочуть випускати свої зобов'язання в доларах та євро. Це означає, що вони самі собі не довіряють, не певні у валюті, за яку відповідають.

Стабільність валюти конвертується у рівень довіри. А це — соціальний капітал: люди вірять одне одному, працюють разом. Серед нас довіри немає, тому нас можна грабувати всім, хто бажає.

Зберігаючи гроші в доларах, ми не довіряємо гривні. А це наше дзеркало. Використовуючи чуже, ми опиняємося в ситуації, коли нами можна маніпулювати чужою валютою. Учора ціна на нерухомість у доларах була одна, сьогодні — інша. Це наслідок коливань ринку нерухомості в США, але не в Україні. Незалежно від того, яка в нас економічна діяльність, ми отримуємо процес ціноутворення, на який абсолютно не впливаємо.

Зараз ви читаєте новину «"Нас можна грабувати всім, хто бажає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути