пʼятниця, 27 травня 2016 07:25

Москва вручила Києву свої умови щодо виборів на Донбасі

"Ключовим елементом урегулювання повинен стати прямий діалог Києва з Донецьком і Луганськом. Партнерам по "нормандському формату" передали узгоджений із ДНР і ЛНР пакет пропозицій щодо місцевих виборів, особливого статусу, амністії і децентралізації", — повідомила 24 травня прес-служба Кремля.

У ніч на 24 травня відбулася телефонна розмова президента України Петра Порошенка з французьким, німецьким і російським лідерами — Франсуа Олландом, Ангелою Меркель і Володимиром Путіним. Порошенко розповів про обстріли бойовиками українських позицій поблизу Авдіївки. Зажадав від господаря Кремля вивести війська, припинити вогонь та звільнити всіх заручників.

"Керівники України, Франції, Німеччини та Росії підтримали розгортання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі й початок консультацій із цього питання", — заявили в адміністрації українського президента.

Йдеться про моніторингову місію, а не поліцейську, заперечив Дмитро Пєсков, прес-секретар Путіна.

— Погодження з сепаратистами законів щодо особливостей місцевого самоврядування на окупованих територіях і ­виборів там передбачене Мінськими угодами, — каже дипломат Богдан Яременко, 44 роки. — Не зазначено, що саме Росія чи сепаратисти повинні подавати проекти законів. Однак якщо цього не робить Україна, їм не заборонено взяти ініціативу у свої руки. Київ не зобов'язаний розглядати ці пропозиції. Прийнятні для нас вибори можуть відбутися тільки на основі законів України при повному контролі над територією.

Нас підштовхують до переведення конфлікту у внутрішньоукраїнські рамки. Вибори допоможуть легалізувати незаконні збройні формування. Муситимемо з ними співпрацювати, демонтувати лінію фронту. Зрештою, влада терористичних ДНР та ЛНР розповзеться щонайменше на всю Луганську та Донецьку області.

Розмови навколо розміщення поліцейського контингенту на Донбасі показують: Київ готовий проводити вибори без присутності української держави на окупованих територіях.

Зараз ви читаєте новину «Москва вручила Києву свої умови щодо виборів на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути