четвер, 06 вересня 2012 00:12

Курс гривні повернеться до норми наступного тижня

Автор: фото з сайта www.a-kryvenko.blogspot.com
  Олександр Охрименко: ”Не панікувати. Розуміти, що це не обвал і ніяка не валютна криза”
Олександр Охрименко: ”Не панікувати. Розуміти, що це не обвал і ніяка не валютна криза”

Курс гривні впав до 8,2 за $1. Таку низьку вартість національна валюта востаннє мала в листопаді 2009 року. В обмінниках більшості банків долар теж зріс.

— Для падіння курсу гривні зараз немає серйозних економічних чи фінансових підстав, — каже економіст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, 48 років. — Це винятково гра валютних спекулянтів. Якщо подивитися, як це сталося, побачимо, що кілька приватних фінустанов почали продавати і купувати долари за завищеним курсом на біржі. Було підозріло, що три банки продають по 8,17-8,18 гривень, а один це скуповує. Видно, це навмисно робили, щоб розкачати курс. Національний банк вирахував середній курс, який був 8,09 гривні. Тобто це змова.

Навіщо банки заявили про те, що бракує валюти?

— Казначей однієї фінустанови так і заявив. Це — брехня. Бо в нас інформацію про торги бачить лише Національний банк. Представники інших — не можуть бачити цієї інформації, бо не мають доступу до повної картини. Коли про це заявляють, значить умисне вводять в оману, щоб спровокувати паніку.

Це може призвести до неї?

— Так. Вони швидко поміняли курс в обмінниках. Причому продаж суттєво виріс, а скупка — зовсім ні. Хтось її заледве підняв, а хтось узагалі незмінною залишив. Отже, говорити про якусь реакцію людей ще рано. Торги на біржі сьогодні-завтра покажуть яснішу картину.

Навіщо це банкам?

— Це потрібно не стільки їм, скільки спекулянтам. Вони грають на різниці в курсі. У нас банки накупили останнім часом багато валюти готівкової. І їм теж вигідно на сьогодні зробити паніку, щоб дорожче її продати. Уже виставляють на продаж по 8,2-8,25 гривні за долар, бо вірять, що люди почнуть скуповувати. Так вони отримають надприбуток із нічого. І добре розуміють — що більше паніки, то вищий курс. "Національний кредит" сьогодні вже виставив готівковий долар по 8,22, "Євробанк" — навіть по 8,25, БТА — 8,24, "Платінум банк" — 8,3. Причому купують вони по 8,1!

Що буде робити влада?

— Національний банк покарає спекулянтів. Бо змова окремих учасників ринку і гра на курсі — це вже порушення. Нацбанк також може вийти на ринок із валютою за своїм курсом — 7,99 за долар. Тоді курс швидко повернеться до норми. Словом, він до кінця тижня неодмінно на ці ігри відреагує, наведе порядок. Курс гривні повернеться до норми наступного тижня.

Як людям ставитися до падіння гривні?

— Не панікувати. Розуміти, що це не обвал і ніяка не валютна криза. Звісно, можна купити долар і за 8,3 гривні. Але ж кожному видно, що банк купує його за 8,1. Якщо купувати долар при такій різниці курсу, це означає, що з вас роблять дурня. Якщо різниця більш як 10-15 копійок — краще взяти паузу. Бодай на тиждень. Бо можна помилитися.

Зараз ви читаєте новину «Курс гривні повернеться до норми наступного тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути