вівторок, 12 квітня 2016 05:05

Хто стоїть за скандалом навколо "таборів джихадистів в Україні"
3

Лідер ”Опозиційного блоку” Юрій Бойко ­(ліворуч) та ­Наталі Гуле на ­конференції в cенаті ­Франції 1 червня 2015 року. Захід організував бізнесмен Омар Арфуш
Фото: фото з сайта www.tyzhden.ua
Витяги з офіційних звітів лондонської компанії, директором якої був Віорел Кампіну, а акціонером — Ільдар Узбеков, зять ”олігарха з Кузбасу” Олександра Щукіна

Два тижні тому розгорівся скандал навколо заяв сенатора Франції Наталі Гуле з приводу начебто існування в Україні таборів підготовки бойовиків ІДІЛ. В ефірі радіо France-Inter сенатор сказала, що джихадистів нібито готують на території Дніпропет­ровської області.

У коментарі журналу "Український тиждень" Гуле повідомила, що цю інформацію їй передав глава СБУ Василь Грицак під час особистої зустрічі. За її словами, зустріч організував відомий в Україні бізнесмен Омар Арфуш, громадянин Франції та Лівану.

Прес-служба СБУ підтвердила факт зустрічі Грицака та Гуле. Але зауважила, що вони спілкувалися на іншу тему.

Про що дійсно говорили глава СБУ і сенатор Франції — достеменно невідомо. Однак ця історія породжує багато запитань. У тій же публікації "Українського тижня" є фотографія Гуле під час конференції, що відбулася в червні торік.

На знімку сенатор сидить за одним столом із лідерами "Опозиційного блоку" — Юрієм Бойком і Вадимом Рабиновичем. За інформацією видання, спільну конференцію для них організовував саме Омар Арфуш.

Співпраця цього бізнесмена з Бойком і Рабиновичем не дивує. Омар Арфуш, як і його брат Валід, багато років підтримували тісні стосунки з Партією регіонів і завжди були близькі до екс-президента Віктора Януковича.

Чому за посередництва Арфуша розкручується тема "таборів підготовки джихадистів", настільки болюча для Франції після паризьких терактів?

По-перше, дискредитація української влади в очах західних партнерів політично вигідна давнім друзям Арфуша. По-друге, в каламутній воді ловиться чудова риба.

Як стверджують поінформовані джерела, лідери "Опоблоку" розробили детальний план відновлення своїх позицій, зокрема, на енергетичному ринку України. Насамперед їх цікавлять питання постачання газу і вугілля.

Для цього необхідно зламати "реверсну" схему постачання блакитного палива з ЄС і повернутися до російського Газпрому. Не секрет, що одним із найбільших постачальників газу в Україну нині є французька компанія Gas de France. Якщо Францію вдасться посварити з українською владою, "реверсній" схемі буде завдано серйозного удару.

Далі — справа техніки. Понад те, лідери "Опоблоку", які втратили колишню довіру в Москві, знайшли собі нового комунікатора з російським і арабським світами, покликаного допомогти вибудувати нові схеми заробітку на енергетиці і політичних ­зв'язків.

Новий "зв'язківець"

В останні місяці Юрій Бойко, Борис Колесніков і Вадим Рабинович провели низку зустрічей із міжнародним банкіром Віорелом Кампіну, другом Омара ­Арфуша.

Ця людина практично невідома широкому загалу. Однак у вузьких колах його знають як лондонського інвестиційного банкіра і фінансового радника впливових людей із сумнівною репутацією. Простіше кажучи — людину, яка вирішує питання.

Кампіну — уродженець Бухареста, 1976 року народження. Зараз він — резидент ­Сполученого ­Королівства, але проживає в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Раніше Кампіну працював у лондонському відділенні Стандарт Банк. Нині він один із керівників компанії Mirabaud (Middle East) Limited — підрозділу швейцарського банку Mirabaud, що базується в ОАЕ і керує активами приватних клієнтів.

За інформацією джерел у правоохоронних органах, Кампіну та Арфуша познайомила Віталіна Медяна, частий гість світських тусовок і цивільна дружина італійського fashion-менеджера Мауріціо Аскеро.

Медяна — колишня співробітниця української інвестиційної компанії Dragon Capital бізнесмена Томаша Фіали. Вона була директором із продажу елітної нерухомості в котеджних селищах під Києвом. Зокрема, продавала нерухомість у Rivera Villas, Obolon Residences і Green Hills, якими керує компанія Фіали.

Пропрацювавши багато років на Dragon Capital, Медяна поїхала ближче до Кампіну — в ОАЕ. Зараз вона займається казково дорогою нерухомістю в Еміратах.

Ще один спільний друг Кампіну й Арфуша — бізнесмен Харрес Юссеф, сирієць, чиє ім'я колись гриміло на всю Україну. Згідно з популярною версією, саме ця людина колись познайомила екс-президента Віктора Ющенка з іншим своїм товаришем — олігархом Дмитром Фірташем, давши друге життя газовому посереднику РосУкрЕнерго. Кампіну також є фінансовим радником Юссефа.

Ну а де Фірташ, там і Бойко з Рабиновичем. Так звану групу РосУкрЕнерго завжди асоціювали з "авторитетним бізнесменом" Семеном Могилевичем. Їхній інтерес — газовий бізнес.

Але є ще одна цікава деталь. Ще 2001 року нинішній нардеп від Блоку Петра Порошенка журналіст Сергій Лещенко написав статтю, в якій цитував заяву тодішнього депутата російської Держдуми Віктора Ілюхіна. Той звинувачував Україну в постачанні зброї чеченським бойовикам і афганським талібам.

"Цими поставками озброєння займаються відомі бізнесмени Вадим Рабинович і Семен Могилевич… Вони занесені в списки ФБР США як бізнесмени, що ведуть брудний бізнес", — цитував Лещенко заяву Ілюхіна.

За даними поінформованих джерел, новий друг "Опоблоку" Віорел Кампіну співпрацює з громадянином України Василем Бабицьким, директором кіпрської компанії Blessway Лімітед. За даними російських ЗМІ, Blessway реалізовувала непрозорі схеми поставок зброї на Близький Схід.

Газпром, "олігарх із Кузбасу" і Назарбаєв

У біографії Кампіну є ще один цікавий рядок, який вказує на головні інтереси Бойка та компанії. Кампіну близько п'яти років працював директором лондонської The Bishop's Avenue (East Finchley) Management Company Limited. Її акціонером є громадянин Росії Ільдар Узбеков.

Ільдар — син Фуада Узбекова. На початку 2000-х ця людина була старшим радником у компанії "Газпром Експорт", а також обіймала посаду заступника гендиректора КазРосГаз — спільного підприємства Газпрому та казахстанського КазМунайГазу.

Крім того, Ільдар Узбеков — чоловік Олени Щукіної, доньки російського мультимільйонера Олександра Щукіна. Останнього називають "олігархом із Кузбасу" — йому належить компанія "Сибуглемет", що контролює шахти в Кемеровській області Росії. Шахти Щукіна постачали вугілля в Україну, зокрема, для Черкаської ТЕЦ.

Також поінформовані співрозмовники стверджують, що Кампіну пов'язаний із казахською Eurasian Resources Group, яку асоціюють із президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим. Ця група веде видобуток корисних копалин, зокрема вугілля.

З огляду на ці зв'язки, цікавих відтінків набувають заяви Назарбаєва кінця минулого року про можливе постачання казахського вугілля Україні.

Повернення порочної практики

Як відомо, будь-яка минула влада в Україні була безнадійно корумпована Москвою завдяки енергетичним схемам. Про "газовий відкат" президентів і прем'єрів складали легенди. За рахунок цих грошей Росія успішно доїдала Україну.

При цьому над схемами працювали різні люди — починаючи від згаданого вище Харреса Юссефа, закінчуючи Віктором Медведчуком. Для вирішення таких питань необхідні конфіденти.

Ситуація змінилася після Революції гідності і з початком війни. Фактично Україна відмовилася від закупівлі енергоносіїв у Росії й перейшла на газ із Євросоюзу. Відповідно, відійшов у минуле і фактор "газового відкату".

Якщо братам Арфушам вдасться ефективно розкрутити скандал навколо "таборів джихадистів в Україні", енергетичне співробітництво України з ЄС може бути безнадійно підірване.

Кампіну з його широкими зв'язками може стати черговим "енергетичним конфідентом" і забезпечити побудову нових енергетичних схем із Росією, в яких буде враховано інтерес "Опозиційного блоку".

А значить, може відбутися і реставрація практики політичної корупції минулих років, коли Росія скуповувала оптом і в роздріб все політичне керівництво України.

Зараз ви читаєте новину «Хто стоїть за скандалом навколо "таборів джихадистів в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути