пʼятниця, 13 січня 2012 00:15

Кремль зараз не довіряє команді Януковича

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Минулий рік став провальним для зовнішньої політики української влади і на Заході, і на Сході. Угоду про асоціацію з Євросоюзом Київ не підписав, а поступок з боку Росії щодо зниження вартості газу не домігся, зауважує директор Київського інституту конфліктології і політичних досліджень Михайло Погребинський, 65 років.

— Ці невдачі можна пояснити браком досвіду дипломатичної практики, — каже Погребинський. — З іншого боку, команда Віктора Януковича шукає власний шлях самоствердження. Прагне зайняти незалежну від Брюсселя, Вашингтона й Москви позицію. Але ефективного шляху не знаходить.

За президентства Кучми система багатовекторності була можливою. До акції "Україна без Кучми" на Заході його сприймали як людину, що співпрацює з Європою та Сполученими Штатами. І в Кремлі вважали своїм. Януковичу неможливо це повторити сьогодні. Захід потребує підтвердження європейського вектора України аргументами, позиціями, гарантіями у переговорах. Росія вимагає конкретних поступок у питаннях власності та задоволення своїх бізнесових інтересів.

Україні слід шукати новий формат зовнішньої політики. Шлях тут один — через задіяння демократичних інструментів. Ми зацікавлені у добрих відносинах і з Росією, і з Заходом. А вони часто перебувають між собою в напружених стосунках. Тому важко знайти таку лінію поведінки, яка влаштовувала б і тих, і тих. Тому Україні варто відверто сформулювати нову концепцію зовнішньої політики та підтвердити її шляхом консультативного всенародного референдуму. Тобто, спитати в громадян, чи готові вони на такі-то поступки Росії чи Європі. І тоді, посилаючись на суспільну думку, вибудовувати свою політику та бути прогнозованим для партнерів. Треба знати, де межа, яку ми не можемо переступити.

Наприклад, сказати Європі, що ми не готові зайти так далеко в питанні асоціації, якщо цього не хоче суспільство. Приблизно так вирішили хитання щодо приєднання до НАТО, і в нас збереглися добрі стосунки з Альянсом. Аналогічно треба спитати в громадян, що можна "здати" Москві. Кремль зараз не довіряє команді Віктора Януковича, бо вона говорить у Москві одне, а на Заході — інше. Тому Росія намагається витиснути з України все, що можна.

Зараз ви читаєте новину «Кремль зараз не довіряє команді Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути