пʼятниця, 05 квітня 2013 05:45

Через податки аграрії підуть у тінь

Міністерство доходів і зборів розглядає можливість зобов'язати сільськогосподарські підприємства виплачувати 7-відсотковий податок на додану вартість. Також у міністерстві обговорюють можливість скасування спеціальних умов оподаткування сільгоспвиробників.

— Влада постійно експериментує з податками, бо в бюджеті немає грошей. Оскільки сільськогосподарська галузь динамічно розвивається, вирішили забирати в неї, — каже аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник, 38 років.

Сьогодні аграрії не перераховують ПДВ до держбюджету, а відкладають їх на спеціальні рахунки. Згодом вони зможуть використати ці гроші, але виключно на модернізацію — щось придбати. "Мерседес" не дозволяється, але можна купити комбайн чи засоби захисту рослин. З іншого боку, аграрії платять фіксований податок на землю. Якщо спеціальні умови скасують, це стане важким тягарем.

Нинішній режим оподаткування працює доволі непогано. Зараз галузь не приховує прибутки, позаяк податки не обтяжливі. Та й куди ви щось приховаєте, якщо платите податок виключно з розміру земельних угідь? Якщо ж введуть 7-процентний ПДВ, то все піде в тінь. Облік сільськогосподарської галузі провести складно. І довести те, що ви мали врожайність вдвічі більшу, ніж задекларувала податкова, не зможете.

Якщо ввести податки і скасувати пільги, то деякі сільськогосподарські підприємства показуватимуть збитки й банкрутства. При чому не лише на папері для податкової, а й насправді. Такі різкі рухи влади негативно позначаться як на виробниках харчів, так і на споживачах.

Зараз ви читаєте новину «Через податки аграрії підуть у тінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути