пʼятниця, 22 липня 2011 07:41

"Виборча кампанія обійдеться з розрахунку десять доларів на виборця"

Жодна з партій колишнього блоку "Наша Україна — Народна самооборона" не має шансів потрапити до наступного парламенту за партійними списками, вважає директор Агентства моделювання ситуацій 45-річний Віталій Бала. Для них безперспективно пробитись у прохідні списки БЮТу чи Партії регіонів. Нема часу й на створення  нового прохідного політичного проекту.

— Хіба "Самооборона" могла б позмагатися за місця, — каже Бала. — У неї хороша назва. "Самооборонці" Геннадій Москаль та Олесь Доній мають харизму. За правильного позиціонування та залучення нових ідей, це могло б спрацювати. Однак "Самооборона" фактично розпустилася, й це помилка.

Для Миколи Мартиненка, Олександра Третякова, Давида Жванії найоптимальніший варіант іти на мажоритарні округи в регіонах, де вони мають вплив. Петро Порошенко може перемогти в рідній Вінниччині. Віктор Балога — на Закарпатті. Можна також провести по інших округах одного-двох своїх ставлеників. Тоді в наступному парламенті вдасться сформувати групу. Вона матиме якщо не золоту, то дуже важливу акцію під час голосування.

Підтримкою яких партій можуть заручитися кандидати?

— Жванія може домовитися з Партією регіонів, щоб влада йому принаймні не заважала. В'ячеславові Кириленку зараз простіше домовлятися з партією Юлії Тимошенко. Те ж саме стосується Бориса Тарасюка. Їм потрібно знаходити свій формат співіснування з "Батьківщиною". В Анатолія Гриценка та Миколи Катеринчука також є непогані шанси пройти в наступний парламент за незначної підтримки БЮТу.

Із якими ідеями та словами цим політикам варто йти до людей?

— Таким політикам, як Гриценко, Кириленко чи Катеринчук не варто змінювати риторики. Їхній виборець живе в Західній і Центральній Україні та поділяє їхні погляди. Інша річ, чи вони самі вірять у те, що говорять? Якщо людина вірить, то їй протистояти дуже важко.

Останні вибори парламенту в мажоритарних округах були 10 років тому. За цей час люди змінилися. Варіанти з безкоштовною гречкою навряд чи зіграють. Більше того, люди із задоволенням братимуть її від одних і других, а голосуватимуть за третіх.

Головне зараз — показати, що ти не такий, як усі інші. Якщо разом із людьми вирішувати реальні соціальні проблеми, шанси на успіх зростають. Тоді не важливо, чи в Західній Україні округ чи в Східній.

Більшість ініціатив має виходити знизу. Наприклад, президент Віктор Ющенко, замість звернутися до громади з ініціативою створити фонд на пам'ятник Голодомору, взяв гроші з бюджету. Люди розуміють, що Голод — свята тема. Але ж у них забрали гроші й не спитали. Тобто коли влада навчиться залучати людей до своїх ініціатив чи сприяти ініціативам суспільства, тоді й буде соціальний діалог.

Скільки може коштувати перемога в мажоритарному окрузі?

— Виборча кампанія обійдеться з розрахунку 10 доларів на виборця. У середньому на округ — два мільйона доларів. Добра половина цих грошей розкрадається.

Зараз усі політики спілкуються з виборцями через телевізор. Платять гроші, й за них роблять усю кампанію. Скажімо, боксер Віталій Кличко так переносить на політику свій промоутерський досвід. Це помилка. Без роботи "в полі" виборці не почуватимуться причетними до якоїсь справи й не проголосують. Раджу кандидатам почати спілкуватися з виборцями безпосередньо. Згадайте Майдан: тоді люди реально відчували, що саме вони приймають рішення.

Рейтинг "Фронту змін" Арсенія Яценюка за рік зріс. Як не розтратити цю довіру?

— Яценюк, на відміну від Тимошенко, у виграшній ситуації, бо не має прямого конфлікту з опонентом. Його позиція "вони крадуть, а тому гірші, ніж ми". Але цього замало. Треба щось пропонувати. Тігіпко досягнув успіху на президентських виборах тому, що мав власне бачення країни. Радив би Яценюкові робити щось подібне. Якщо у країні вже є 10 мільйонів користувачів інтернету, пора проектувати в майбутнє й шукати реальні шляхи реалізації цього проекту.

Національні демократи потраплять на виборах під тиск адмінресурсу влади?

— Влада зацікавлена в одному — зберегти владу. Вона думає, що одна партія сформує більшість — без союзників і конкурентів. Виходячи з цього, влада й діятиме щодо представників колишнього НУ-НСу.

Зараз ви читаєте новину «"Виборча кампанія обійдеться з розрахунку десять доларів на виборця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути