пʼятниця, 07 вересня 2012 07:45

"Головна проблема — можлива паніка населення"

Автор: Підготувала Ірина РИБАКОВА
 

Цього тижня курс гривні знизився з 8,0 до 8,2 за долар. Чого очікувати найближчим часом і до кінця року, розповідає 27-річний Петро Шевченко, головний редактор порталу "Мінфін":

— Коливання курсу може бути результатом разової спекуляції. Взагалі ж розмови про швидку девальвацію гривні дуже вигідні опозиціонерам. Вони наче змагаються в негативних прогнозах — деякі передбачають 40-відсоткове падіння національної валюти в найближчий час. Але це навряд чи відбудеться. Золотовалютні резерви Національного банку — 25 мільярдів доларів. Держава зможе гасити ажіотажний попит на долари і євро протягом двох-трьох місяців. За цей час буря вляжеться.

Головна проблема — можлива паніка населення. Люди, наслухавшись негативних прогнозів, біжать скуповувати долари. Я радив би не поспішати з цим.

Міжнародний валютний фонд рекомендує Україні проводити поступову девальвацію гривні. Тож цілком можливо, що до кінця року долар коштуватиме близько 10 гривень. Але навряд чи більше.

Для мене гривня давно стала "споживацькою" валютою — для оплати магазинних покупок чи бензину. Слідую такому правилу: 50 відсотків заощаджень тримаю в доларах, 40 — у євро, решту — в національній валюті. Усім раджу робити так само.

Зараз ви читаєте новину «"Головна проблема — можлива паніка населення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути