пʼятниця, 04 грудня 2015 06:00

Фірташ злякався повертатися в Україну

Автор: ФОТО: REUTERS
  В Україні олігарх Дмитро Фірташ є фігурантом трьох кримінальних проваджень
В Україні олігарх Дмитро Фірташ є фігурантом трьох кримінальних проваджень

Олігарх Дмитро Фірташ, 50 років, збирався прилетіти чартерним рейсом в Україну 2 грудня і взяти участь у засіданні Федерації роботодавців, яку очолює. Однак в останній ­момент відмовився від свого наміру.

"Після прибуття в Україну Дмитро Фірташ буде затриманий поліцією за фактом звернення міністерства юстиції США у Генпрокуратуру України, — повідомив 29 листопада міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, 51 рік. — Ми завершили консультації з колегами зі Сполучених Штатів щодо цього".

У США щодо Фірташа відкрито кримінальне провадження за звинуваченням у хабарництві. 12 квітня торік його арештували в Австрії. Пізніше земельний суд Відня звільнив олігарха під 125 млн євро застави. Далі його адвокати переконали суддів, що справа має політичну складову. 30 квітня суд відмовився видати Фірташа американцям.

Для затримання олігарха в аеропорт "Бориспіль" вранці 2 грудня направили спецпризначенців. Та його літак не з'явився.

"Вже полудень наближається, Фірташа все немає. А ми ж чекаємо", — написав Аваков у соціальній мережі "Фейс­бук" і виставив фото силовиків у масках.

— Заява Фірташа про повернення викликала обурення, різкий спротив, реакцію громадських і політичних активістів, — коментує політолог Володимир Фесенко, 57 років. — Потім МВС заявило, що арештує його. Це й зупинило візит олігарха. Перебуваючи в Австрії, він неадекватно оцінював ситуацію в країні. Те саме стосується його команди. Вони переважно живуть у Лондоні, Берліні, Відні. Хотіли показати Фірташа як рятівника країни (у березні він представив "План порятунку України" — пакет реформ, що передбачав залучення у країну до $300 млрд інвестицій. — "ГПУ"). Але це — повна дурня.

— Фірташ промацував ситуацію — як поведеться українська влада, які звинувачення йому висуне, — говорить політолог Андрій Миселюк, 41 рік. — Може спробувати повернутися ближче до літа. Для цього потрібна домовленість із президентом Порошенком.

Олігарху загрожує 12 років тюрми

В Україні щодо Дмитра Фірташа порушено кілька кримінальних проваджень. Одне стосується боргів його групи компаній "Остхем" перед Нафтогазом. Їх кваліфікують як розкрадання 5,74 млрд грн державних ­коштів.

Друга справа — про взаємні претензії між Нафтогазом та компанією "Росукренерго", за якою стоїть Фірташ. Наприкінці 2010-го Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав НАК повернути компанії 12,1 млрд кубометрів газу. У МВС вважають, що це сталося через кулуарні домовленості.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оприлюднив ще й таку інформацію: "Дмитро Фірташ підозрюється в тому, що, маніпулюючи особистою гарантією в сумі до 5 млрд грн, організував отримання кредиту рефінансування НБУ для банку "Надра", не забезпечив використання цих коштів на стабілізацію ситуації, а навпаки — вивів їх на пов'язані з ним компанії".

Якщо вину Фірташа в останній справі доведуть, йому загрожуватиме до 12 років позбавлення волі.

Серед великих активів олігарха — телеканал "Інтер".

Зараз ви читаєте новину «Фірташ злякався повертатися в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути