вівторок, 30 березня 2010 18:56

Фаріон похвалила Азарова за українську мову

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Депутат Львівської облради Ірина Фаріон: ”Хочу, аби наші діти були Михайликами, Степанками, Галинками, а не Стьопамі та Галкамі”
Депутат Львівської облради Ірина Фаріон: ”Хочу, аби наші діти були Михайликами, Степанками, Галинками, а не Стьопамі та Галкамі”

"Після виступу в дитсадку мені виламали домашню поштову скриньку. Це настрашило. Але це і є їхня сила — наш страх, — каже Ірина Фаріон, 45 років. Вона доцент кафедри української мови Львівської політехніки, депутат облради від "Свободи".

Наприкінці лютого Ірина Дмитрівна давала урок української у львівському дитсадку N67. Учила дітей правильно вимовляти свої імена. Зросійщені привселюдно перекручувала та висміювала. Аматорський відеозапис уроку розмістили в Інтернеті. За місяць його переглянули понад 100 тис. разів.

— Цей бруд, який на мене вилили потому, зробив мене сильнішою, — каже Ірина Фаріон. — Я ж не приїхала ні до Росії, ні до Польщі, аби спілкуватися з чужими дітьми. Говорила з українськими дітками на рідній землі. У тому відео кожен побачив свій рівень культури. Значить, я влучила в саме яблучко.

Хіба педагогічно глузувати з дітей перед їхніми однолітками?

— Мені закидають, що виступ у садочку був дуже радикальний. А чи можна радикально любити свого чоловіка чи маму? Такі радикали й рухають світом. Якби Тарас Шевченко не був одержимим українськими ідеями, то ми сьогодні не мали б його портрети в кожній хаті. Так і я хочу, аби наші діти були Михайликами, Степанками, Галинками, а не Стьопамі та Галкамі.

Вам закидають, що ваша дочка має неукраїнське ім"я — Жанна.

— Що абсурдніша брехня, то швидше в неї вірять люди. Насправді мою доньку звати Софія.

Нардеп-"регіонал" Колесніченко звертався до прокуратури, аби притягнула вас до відповідальності за знущання з дітей. Чим закінчилася ця справа?

— Мене викликали до прокуратури. Я могла не йти, але пішла з адвокатом. Розповіла їм, що робила в дитячому садочку. Знаю, що ці відеозаписи скеровано на експертизу. Колесніченко тисне на прокуратуру. Дозволяє собі привселюдно заявляти, що приїхав, лише аби порозмовляти з прокурором про Фаріон. Це наступ на людей, які мислять інакше.

Йому треба доброго репетитора

Наскільки небезпечний прихід до влади політиків, які зовсім не знають української?

— Попередня влада теж нічого не зробила для утвердження нашої мови. Президентові Ющенку треба було в Донецьку, Харкові, Луганську відкрити одну гарну українську газету, одну українську книгарню, одну ФМ-станцію. Це були б центри українства в тих краях. Вони б пустили хвилі. Але Ющенко не зробив нічого. Тому суттєвої різниці між тими, які зараз при владі, й тими, які були до них, не бачу.

Поставте оцінку з мови екс-прем"єру Юлії Тимошенко та чинному прем"єру Миколі Азарову.

— Юлія Володимирівна добре вивчила мову на лексичному рівні. Але на синтаксичному вона абсолютно неукраїнська, бо Тимошенко мислить російською. У неї неукраїнська фонетика. Щодо Азарова: те, що він тримає картку в руках і читає українською, добре. Я категорично не сприймаю їхньої ідеології, але якщо давати Азарову об"єктивну оцінку, то він зробив перший позитивний крок. Йому треба доброго репетитора, щоби ставив йому усне мовлення.

От у "регіоналки" Гані Герман добра українська. Але її мова в мене викликає відразу. Вона каже одне, думає інше, а чинить узагалі щось третє.

Заступник губернатора області Степан Лукашик та мер Львова Андрій Садовий розмовляли російською з віце-прем"єром Борисом Колесніковим. Наскільки це виправдано?

— Лукашик і Садовий — це ті, кого Франко називав галицькими хрунями. Ними повна Галичина. І саме вони, а не Колесніков, є найбільшою загрозою для України.

Як захищати мови нацменшин?

— Коли щось і потребує захисту, то це українська мова. Аби надати російській статусу державної, треба конституційну більшість — 300 плюс один голос. Це неможливо. Але якщо вони не можуть пройти через двері, то починають це тягнути крізь вікно. Хочуть надати повноваження обласним радам. Не дай Боже, якщо в квітні вони поставлять це питання на порядок денний. Ми звеземо людей у Київ.

Зараз ви читаєте новину «Фаріон похвалила Азарова за українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути