середа, 18 травня 2011 10:05

"Якщо війни з Росією не буде, армію можна скоротити вдвічі"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Микола Сунгуровський: ”Коник” наших військовиків — розмінування територій, хімічна безпека, інженерні роботи”
Микола Сунгуровський: ”Коник” наших військовиків — розмінування територій, хімічна безпека, інженерні роботи”

Президент Віктор Янукович видав указ про участь Збройних сил у багатонаціональних військових формуваннях високої готовності. Так держава зробить внесок у врегулювання глобальних конфліктів і покращить свій міжнародний імідж, уважає директор військових програм Центру Разумкова 59-річний Микола Сунгуровський.

— Україна давно хотіла приєднатися до процесу реформування силової складової Євросоюзу, — каже експерт. — У рамках системи європейської безпеки та оборони формуються підрозділи різної чисельності та конфігурації залежно від ступеня і масштабу конфлікту — роти, батальйони, полки. Два такі формування вже діють в Африці. Загалом їх буде п'ять.

Яка з цього користь для українського війська?

— Наші підрозділи у формуваннях високої готовності підтягнуться до світових стандартів. Це нагода дістати відповідну військову підготовку, технічне забезпечення. У багатонаціональних формуваннях усі мають розмовляти однією мовою, заправляти техніку одними видами пального, використовувати сумісні види зв'язку, команди управління і плани єдиного зразка. Інакше не узгодять дії на полі бою. Аби бійці та командири стали психологічно сумісними, їм треба пройти кілька спільних навчань.

Яку роль у цих підрозділах відіграватимуть наші військовики?

— Формування високої готовності мають перекривати весь спектр можливих конфліктів. Це поліцейські сили для запобігання збройним сутичкам, розведення ворожих сторін, супроводу біженців чи гуманітарних вантажів. "Коник" наших військовиків — розмінування територій, хімічна безпека, інженерні роботи.

А до бойових дій вони готові?

— Якщо говорити про війни шостого покоління, в яких застосовують високоточну самонавідну ракетну та ядерну зброю, техніку з дистанційним керуванням, то жодна країна зараз не готова до них цілковито. Бо все залежить від виду і географії конфлікту. До тих конфліктів, які можливі на нашій території, Збройні сили мають обмежену готовність. Стан озброєння і професійна підготовка не найкращі.

Коли й за які гроші Україна може мати сучасну армію?

— Якщо виділяти з бюджету по 30 мільярдів гривень щороку, то на створення сучасної армії піде 7–10 років. Проте якби Збройні сили вже зараз отримали всі кошти на технічне переоснащення, то все одно мало що купили б. Вітчизняний оборонно-промисловий комплекс не готовий запропонувати потрібну конкурентну продукцію. А для купівлі закордонного озброєння слід ухвалювати спеціальні закони.

Чи передбачає розвиток Збройних сил воєнна доктрина?

— Цей документ відповідає на запитання, чи держава має намір воювати в разі можливих конфліктів. Раніше ми передбачали свою участь у колективній системі безпеки. Але позаблоковий статус, закріплений у доктрині, змушує розраховувати лише на власні сили.

Для цього слід збільшити чисельність армії?

— Спочатку військові мають сказати, як оснащені армії країн—потенційних агресорів, чи потрібен мобілізаційний резерв, чи буде в нас контрактна армія тощо. Якщо ми зараз визначимося, що з Росією ніяких військових зіткнень не буде,  наше військо можна скоротити вдвічі.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо війни з Росією не буде, армію можна скоротити вдвічі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути