субота, 04 серпня 2012 11:15

Договір про зону вільної торгівлі перешкоджатиме "сирним" війнам

Договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав у понеділок ухвалив парламент.

— Створять єдині правила торгівлі, причому майже всі — узгоджені з правилами Світової організації торгівлі, — говорить економіст аналітичного центру "БЕСТ" Світлана Таран, 37 років. — Можна буде проводити антидемпінгові розслідування, запровадити єдині санітарні правила для експортної продукції.

За цим договором, країни зобов'язалися не встановлювати нових торговельних бар'єрів для експорту. Втім, хтозна, чи будуть ці зобов'язання виконувати. Раніше двосторонні угоди часто порушували, а механізму примусити країну їх дотримуватися не було. Також підписанти зобов'язуються зменшувати торговельні бар'єри, знімати квоти для певних товарів. Але робитимуть це поступово, тому найближчим часом очікувати збільшення нашого експорту не слід.

Головне застереження — у договір включили положення, що учасники Митного союзу можуть вводити імпортні мита на окремі товари членів зони вільної торгівлі, якщо вони вступають у аналогічні торгові союзи із третіми країнами. Це можуть використати для політичного тиску на Україну.

Розробка механізму вирішення торговельних суперечок — це серйозний плюс. Конфлікти розглядатимуть незалежні експерти. Якщо ж вони видадуться упередженими, Україна може звернутися до СОТ. Оскільки Росія теж вступила до цієї організації, вона повинна дотримуватися рішень її арбітражу.

Договір загалом перешкоджає виникненню "сирних" чи "молочних" воєн, бо посилається на норми і правила СОТ. Хоча на практиці може бути всяке.

Україна має від'ємне торговельне сальдо майже з усіма країнами СНД. Із Росією воно найбільше, бо ми купуємо в неї енергоресурси, що постійно дорожчають. Правила Зони вільної торгівлі на них не поширюватимуться, тож скоротити сальдо найближчим часом не вдасться. Але в документі записано, що учасники СНД протягом шести місяців із набуття ним чинності мають завершити розробку нового договору про транзит енергоносіїв трубопроводом. Це дало б можливість Україні купувати газ у третіх країн і транспортувати його територією Росії. Однак утілення цієї ідеї залежатиме від політичної та економічної ситуації.

Правила СОТ не забороняють її членам утворювати зони вільної торгівлі з іншими партнерами. Тому ЗВТ з державами СНД не перешкодить нашим євроінтеграційним намірам.

Зараз ви читаєте новину «Договір про зону вільної торгівлі перешкоджатиме "сирним" війнам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути