четвер, 29 листопада 2012 06:00

Чиновники повинні відчувати конкуренцію

Автор: фото: Микола Карнарук
  Сергій Одарич: ”Логіка наших архітекторів: пріоритет надається автомобілям, а не людині”
Сергій Одарич: ”Логіка наших архітекторів: пріоритет надається автомобілям, а не людині”

Мер міста Черкаси 45-річний Сергій Одарич у соціальній мережі "Фейсбук" звернувся до молоді з пропозицією роботи в мерії. Він наголосив, що "останній рік особливо загострив кадрову проблему, бо всі "архітектори, проектувальники, інженери — носії совкового менталітету, світогляду минулого".

— Упродовж тривалого часу на рівні міста не здійснювали жодних масштабних проектів, — каже Сергій Одарич. — Місто виживало — латало ями на дорогах, у кращому випадку замінювало лампочки на вулицях. Цього року ми вийшли на принципово інший рівень. Наприклад, відбувається реконструкція площі, фонтана біля палацу культури "Дружби народів". Як виявилося, в Черкасах просто немає людей, які здатні мислити майбутнім. Логіка наших архітекторів залишилася в минулому. Пріоритет, скажімо, надається автомобілям, а не людині. Тому первісні проекти, які малювали наші архітектори, передбачали вузьку пішохідну зону, широку проїзну частину і величезну парковку для автомобілів. Але ж там, де є палац культури та фонтан, треба будувати зону для людей, де вони могли б пройтися, посидіти, відпочити.

Тобто ви за більш сучасне бачення?

— Безумовно. Тут треба використовувати цінності, які вийшли сьогодні на перший план у світі. Все, ми пройшли період, коли думали тільки про ті ж автомобілі — куди їх подіти, як зробити, щоб зручно було їздити і було зручно всюди їх поставити. Сьогодні в Європі думають навпаки: як заховати автомобілі під землю, щоб звільнити простір для людини. Але виявляється, щодо цих цінностей, принаймні в Черкасах, серед інженерів, проектувальників, архітекторів я однодумців так і не знайшов.

Це проблема освіти, вузького бачення чи чогось іншого?

— Насправді, всі ці люди отримали абсолютно нормальну освіту, у них обґрунтовані, законні дипломи. Але ця освіта відповідала реаліям 1960-1980 років. За останнє десятиліття світ просунувся значно далі і сьогодні розвиток європейських чи американських міст далеко попереду. Ці міста пройшли той етап, який переживаємо сьогодні ми. Вони зараз виправляють те, що ми тільки закладаємо у свої проекти. Тому, для чого повторювати те, що пройшов світ?

Ви вважаєте, що в молоді зараз це нове бачення закладається?

— Молоді люди у більшості своїй володіють англійською. За рахунок інтернету, соцмереж, інших сайтів вони мають доступ до світових досягнень та досвіду. А спробуйте знайти серед фахівців, яким за 40, тих, хто вільно спілкується англійською мовою, хто ходить на міжнародні форуми, їздить по світу. Це стосується будь-якої сфери — освіти, охорони здоров'я, будівельної галузі.

Чому вирішили шукати працівників через соцмережу, а не через той же відділ кадрів?

— А у відділі кадрів хіба інші люди? Там досі домінує розуміння кадрової роботи як здійснення записів у трудові книжки, підготування наказів про відпустки, преміювання й так далі. От і все. А розуміння того, що відділ кадрів повинен займатися не паперовою роботою, а має виховувати кадри, їх розвивати, згуртовувати, посилати на навчання, — такого нема.

Що ви пропонуєте людям замість високої зарплатні?

— Самоствердженням та самореалізацією. Крім того, якщо подивитися на грузинський досвід, то я звернув увагу, що у них велика кількість топ-менеджерів, наприклад, міністрів, директорів департаментів, працювали на посадах по два-чотири роки. Вони приходили з бізнесу, активно займалися реформами й далі поверталися у бізнес. Там, де потрібне бачення, то цілком є нормальним, коли людина реалізувала якусь реформу та повернулася далі до своєї буденної діяльності.

Яких спеціалістів шукати, на які посади?

— На всі. Єдине що, на міського голову не шукаю. Чиновники повинні відчувати конкуренцію. Це їх має надихати та спонукати швидше рухатися.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники повинні відчувати конкуренцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути