четвер, 22 березня 2012 07:00

Через заборону куріння в кафе і барах збанкрутує ресторанний бізнес

24 тис. англійців опинилися без роботи після року дії заборони куріння в пабах  Великої Британії. Подібне загрожує Україні. Законопроект про повну заборону куріння в ресторанах, кафе і барах ухвалила в першому читанні Верховна Рада.

Теплого липневого дня десятки тисяч жителів Британських островів закурили на знак протесту в пабах. Одним із них став власник паба біля містечка Херефорд і один з учасників громадської групи "Свобода обирати" — Тоні Блоус.

— Я закурив і дозволив це іншим. Моя дружина і я працюємо в цьому пабі по 200 годин на тиждень. Це наша приватна власність, — каже Тоні Блоус газеті "Телеграф". Його не налякав навіть штраф за куріння в пабах у 2,5 тис. британських фунтів. — Я готовий іти до суду і навіть до в'язниці, якщо буде потреба.

Власника британського паба можна зрозуміти. Після запровадження заборони куріння кількість банкрутств англійських пабів зросла в п'ять разів — до 1550 пабів щороку. Протестувальників підтримали й деякі британські політики, діячі культури.

— Ми були свідками жахливого впливу заборони куріння в пабах — сотні закладів змушені закритися, — каже лідер британської Партії незалежності Найджел Ферейдж.

— Тютюн є легальним продуктом, але уряд переслідує курців як меншину. Це ганьба для соціальної демократії, — додає британський драматург сер Рональд Харвуд.

Британський досвід не взяли до уваги в Україні. Минулого тижня Верховна Рада прийняла законопроект, що запроваджує повну заборону куріння в ресторанах, кафе і барах. Якщо проект затвердять у цілому, курців змушуватимуть палити лише на вулиці — незалежно від погоди і температури надворі.

— Як взагалі це уявляють депутати? — каже співвласник івано-франківського спортбару "Барселона" Ігор Дячинський. — У мене спортивний бар. Люди дивляться футбол, нервують і, відповідно, палять. Я що, буду кожні 5 хвилин виганяти їх на вулицю? Я так за місяць втрачу всіх клієнтів. До того ж трапляються й такі, що скажуть: я вийду на вулицю покурити, а самі підуть і не розплатяться. Люди бувають різні.

Бар — це приватна власність, наголошує співвласник закладу "Барселона" Ігор Дячинський:

— Не депутати, а виключно клієнти, власники і працівники ресторанів мають вирішувати, чи робити свій заклад для некурців, суто для курців, чи робити кілька ізольованих залів для обох категорій клієнтів.

Запровадження заборони на куріння матиме колосальний негативний ефект для галузі, прогнозують ресторатори. Нововведення призведе до суттєвого скорочення податкових надходжень до бюджетів. Водночас жорсткі санкції проти тютюну навряд чи зменшать кількість курців. Так, в Ірландії через заборону паління закрилися майже чверть усіх пабів. При цьому місцевий департамент охорони здоров'я був змушений врешті визнати: це не знизило рівень споживання тютюну. У Греції уряд пом'якшив заборону куріння в громадських місцях після того, як місцеві ресторани втратили третину відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «Через заборону куріння в кафе і барах збанкрутує ресторанний бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути