вівторок, 25 вересня 2012 00:15

Без переказів заробітчан гривня впала б за місяць

Автор: фото з сайта www.lb.ua
  Павло Кухта: ”Торік мігранти переслали своїм сім’ям в Україну сім мільярдів доларів”
Павло Кухта: ”Торік мігранти переслали своїм сім’ям в Україну сім мільярдів доларів”

— Кількість мігрантів з України сягає 6,5 млн осіб. Згідно з даними Світового банку Україна посідає п'яте місце у світі за кількістю вибулих громадян після Мексики, Індії, Росії та Китаю, — каже економіст Павло Кухта, 26 років. Він веде в інтернеті популярний блог на тему сучасної економіки та міграції.

— Більшість мігрантів виїхали одразу після розпаду СРСР на території колишніх союзних республік. Лише два мільйони з них — це трудові мігранти. Дехто вже отримав громадянство, і не є заробітчанином.

Куди зараз їдуть працювати?

— Переважно у країни Південної Європи — Португалію, Іспанію, Італію. Жителі східних депресивних регіонів України — у Росію. На економіку північно-східної сусідки працюють десь із півмільйона українців. Більшість трудових мігрантів із західних областей. За статистикою, Східна Україна багатша. Там є промислові підприємства, є робота. Хоча захід країни виглядає значно бадьоріше. Був на Закарпатті. Гарні будинки, пластикові вікна, інтернет у селах. У цих областях вища якість життя, різноманітніше дозвілля, вища народжуваність. Але економіка регіону слабка.

Яку роботу виконують українці?

— Переважно низькокваліфіковану. Навіть у кризу українці дуже конкурентоспроможні на ринку праці. Бо згодні працювати за менші зарплати і виконувати чорну роботу.

Чи багато серед трудових мігрантів висококваліфікованих людей, які працюють за професією?

— Таких менше 2 відсотків. Здебільшого це працівники, які виїхали за програмою стажування чи навчання. Кваліфікована людина, яка здатна заробляти в Україні, хай і не великі гроші, має менше стимулів виїжджати. Працівникам престижних професій з інших країн дуже важко отримати роботу в Європі. Поїхали на заробітки люди, які сиділи на початку 2000-х без грошей, не мали чого їсти, не знайшли роботи вдома.

Як від'їзд людей впливає на нашу економіку?

— Торік мігранти переслали своїм сім'ям в Україну 7 мільярдів доларів. Майже стільки ж зайшло в нашу економіку прямих іноземних інвестицій. Тож без переказів заробітчан гривня впала б за місяць. Іноді люди повертаються в Україну з заробленими грошима і вкладають їх у нерухомість, організовують тут свою справу. Заробітчани переймають у європейців досвід малого підприємництва.

Що має зробити Україна для своїх громадян за кордоном?

— Потрібно стимулювати економіку, щоб люди хотіли повернутися. Друге, держава може підтримувати об'єднання українців за кордоном. Домовлятися з країнами, де домінують українські мігранти, про захист їхніх прав, легалізацію. Було би добре, щоб вони мали мінімальне медичне страхування, соцзахист. Це все треба лобіювати, бо країнам ЄС вигідно, щоб заробітчани перебувають у тіні. Так вони не несуть за них відповідальності.

Половина мігрантів становить молодь до 35 років. У майбутньому Україна не нараховуватиме їм пенсій, бо вони не робили внесків до Пенсійного фонду. Треба, щоб охочі відкривали вдома індивідуальні пенсійні рахунки. Так можна залучити й додаткові кошти, що стимулюватимуть нашу економіку.

Через еміграцію в нас бракує робітників?

— На Сході країни — так. Потребу заповнюють працівники з Азії та Кавказу. Це — не привабливі робочі місця. Навряд чи українці із Західної України захочуть там працювати. Їм легше знайти вище оплачувану роботу в інших країнах.

Зараз ви читаєте новину «Без переказів заробітчан гривня впала б за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути