четвер, 12 липня 2012 11:14

"Робота в Національному антикорупційному комітеті не приносить жодної користі"

Автор: фото з сайта www.vkontakte.ru
  Олексій Хмара: ”Щойно Янукович прийшов до влади, антикорупційний закон часів Ющенка відразу скасували”
Олексій Хмара: ”Щойно Янукович прийшов до влади, антикорупційний закон часів Ющенка відразу скасували”

Український представник міжнародної антикорупційної організації "Трансперенсі інтернешенл" 31-річний Олексій Хмара призупинив членство в Національному антикорупційному комітеті (НАК).

— НАК створювали як координуючий орган, покликаний допомагати президентові вести антикорупційну політику. На останньому нашому зібранні торік у вересні ми постановили збиратися щомісяця. При НАК мали також утворити громадську раду, до якої б увійшли представники громадських організацій. Але цього не сталося.

Цілий рік не було зборів?

— Жодних. Одного разу була спроба їх провести, але чомусь не вдалося. Єдине, що за цей час відбувалося, — ми кілька разів оцінювали проекти документів, які мали прийматися на засіданнях. Але засідань не було.

Це єдина причина призупинення вашої участі?

— Друга — практична. Нещодавно парламент ухвалив сумновідомий тендерний законопроект номер 9634, де понад 80 процентів усіх державних закупівель виводяться з-під дії антикорупційного закону і взагалі ніяк не регулюються. Їх регулюватимуть на власний розсуд ті, хто організовують тендери. Якщо цей закон президент підпише, то час закривати антикорупційний комітет. Робота в НАК не приносить жодної користі, а тільки наділяє відповідальністю. Коли твоїм іменем прикривають відверто корупційні речі, моя совість не дозволяє мовчати. Тут нема моєї образи на когось.

Коли НАК утворили і хто туди входить?

— Утворили 2010 року. Це мало бути зібрання найкращих фахівців від державної влади, громадянського суспільства та від наукових установ. Його членами є близько 30 осіб. Туди ж таки входять і президент, і прем'єр-міністр, і голова СБУ, і генпрокурор. На жаль, від громадськості був лише я. І це теж не правильно.

Чому так сталося?

— Коли комітет створювали, ми виписували рекомендації, як він має виглядати, щоб відстоювати думку багатьох. Пропонували бодай третину членів від громадянського суспільства. Але з цим влада не погодилася. Водночас обіцяли створити громадську раду, яка складалася б винятково з громадських експертів. Але потім повноваження комітету суттєво змінилися. На початку своєї діяльності це був консультативно-дорадчий орган. З кінця 2011-го у силу вступив новий антикорупційний закон. Він передбачає існування координуючого органу, де ухвалюють усі важливі рішення. І ці рішення обов'язкові для виконання всім держслужбовцям. По факту, найвищим у державі органом, що проводить антикорупційну політику, став тепер НАК. Його повноваження досить великі, але їх не застосовують.

Яка внутрішня ситуація в комітеті?

— Його члени діляться на три групи. Перша — "служиві люди", держслужбовці до мозку кісток, як, приміром, прем'єр Азаров. Вони керуються не своєю точкою зору, а тим, що сказала перша особа. Таких десь 70 відсотків. Друга частина — люди з ім'ям, здебільшого, науковці. Вони прийшли до НАК, щоб справді рухати зміни. Не бояться говорити про проблеми. Третя — кадрові кар'єристи, що намагаються брати участь у будь-яких зборах, де присутні перші особи. Їм абсолютно однаково, що буде. Проблеми простих людей їх узагалі не цікавлять.

Чи зробив НАК щось ефективне за останні кілька років?

— Щойно Янукович прийшов до влади, антикорупційний закон часів Ющенка відразу скасували. Півроку ми не мали жодного. Тоді ухвалили новий. Члени НАК робили все можливе, щоб нова версія закону була якнайближча до того, що від нас чекають європейські структури. Не все вдалося, але загалом закон вийшов хороший. Ми тоді зустрічалися десь тричі на рік, і це дало плоди. Але минає рік, й ми не збираємося.

Чи зустрічалися ви з президентом?

— Усі збори НАК президент веде особисто. Не можу сказати, що Януковичу це не потрібно. Він у курсі того, що відбувається, ставить питання, робить правильні висновки. Одна проблема — після засідання НАК нічого не змінюється.

Зараз на столі в Януковича два принципові закони — про мовну політику і про державні закупівлі. Обидва ухвалені з повним порушенням процедури та закону. Як гарант Конституції він має вирішити або підписати їх і визнати, що він порушує Конституцію, або повернути їх на доопрацювання. Якщо він не накладе вето, нащо брати участь у роботі підзвітних йому органів?

Мали якусь реакцію на ваше призупинення членства?

— Досі ні.

Зараз ви читаєте новину «"Робота в Національному антикорупційному комітеті не приносить жодної користі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути