четвер, 09 червня 2011 09:27

"Для Путіна краще робити поступки наступникові Азарова"

Автор: фото з сайта WWW.minfin.com.ua
  Борис Кушнірук: ”Якщо Росія відмовиться від використання наших транзитних можливостей, її економічні втрати будуть суттєві”
Борис Кушнірук: ”Якщо Росія відмовиться від використання наших транзитних можливостей, її економічні втрати будуть суттєві”

На зустрічі у вівторок прем'єр України Микола Азаров та глава російського уряду Володимир Путін ціни на газ не переглядали.

— Результат очікуваний. Росія впевнена, що Україна не піде на жорсткий захист своїх інтересів. Тому з нею можна домовлятися за правом сильнішого і виставляти безліч додаткових умов і поступок, — коментує економічний експерт Борис Кушнірук, 44 роки. — Не виключаю, що затягування переговорів пов'язане і з тим, що Микола Азаров може піти з посади прем'єра у будь-який момент. А для Володимира Путіна краще робити поступки вже наступникові — щоб той йому завдячував.

Росія може відмовитися від транзиту газу Україною?

— Це реальний сценарій, але частково. Задіяти на повну потужність "Північний потік" неможливо. Бо споживання російського газу зростає у зимовий період і падає у весняно-літній. У Європі лише Німеччина має великі сховища. Газ нікуди буде транспортувати. Україна ж має сховища для мільярдів кубометрів газу. Якщо Росія відмовиться від використання наших транзитних можливостей, її економічні втрати будуть суттєві.

Чому Росія кладе в один пакет ціну газу та інтеграцію України в Митний союз?

— Це метод агресивного шантажу. Україна до Митного союзу не може приєднатися в принципі, бо як член Світової організації торгівлі зобов'язалася встановлювати мито на кордонах із 150 іншими країнами. У Митному союзі мита вищі, тому це призведе до скасування всіх угод у межах СОТ. Росія це добре розуміє і навіть пропонувала дику річ: вийдіть із СОТ, а потім разом вступимо, але з вищими митами. Наслідком такого кроку стало б жорстке антидемпінгове розслідування щодо України. Це обірвало б наші економічні відносини зі світом.

Яким буде продовження перемовин?

— Угода Юлії Тимошенко і Володимира Путіна у січні 2009-го була ретельно продуманою грою. Тоді уклали угоди про купівлю-продаж газу "РосУкрЕнерго", які мають ознаки шахрайства. І ця річ зробила Путіна уразливим. Порушення кримінальної справи про шахрайство стане оголошенням війни з ним. Бо свідчення Юлії Тимошенко про те, що угода була узгоджена особисто із Путіним, роблять російського прем'єра співорганізатором міжнародного злочинного угруповання. Українська сторона може використати цей козир принаймні неофіційно. Якщо ж офіційно, то зможе подавати на Росію до міжнародного суду за завдані збитки. Звісно, арештувати Путіна не вийде, але може зіпсувати його імідж на міжнародній арені. Тому про характер подальших перемовин свідчитиме тиск на Тимошенко. Якщо він посилюватиметься, отже, Росія відмовляється йти на поступки, і навпаки.

Сучасна влада не здатна протистояти експансії

— Росія зараз має вигідний контракт і прагне витиснути з нього максимум економічних і політичних дивідендів, — каже провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, 44 роки. — Це і поглинання "Нафтогазу", і вступ України до Митного союзу. Без здачі національних інтересів розмови з російськими чиновниками і газовим монополістом не мають сенсу.
Поїздка Азарова до Москви радше відповідь на психологічний тиск із боку його російського колеги, який змушує український уряд піти на поступки.
До судового вирішення суперечки за ціну газу навряд чи дійде. Сучасна українська влада не здатна протистояти російській експансії шляхом правових механізмів. Вона психологічно слабша.

Зараз ви читаєте новину «"Для Путіна краще робити поступки наступникові Азарова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути