Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2012 14:01

"За помилку в рекламі - пару тисяч штрафу" - мовознавці створили ГО

"За помилку в рекламі  - пару тисяч штрафу" - мовознавці створили ГО
фото: unian.ua

12 грудня у Львові створили Всеукраїнську асоціацію викладачів української мови і літератури. Головою громадської організації ВАВУМІЛ обрано Володимира Панченка, доктора філологічних наук, професора Національного університету "Києво-Могилянська Академія".

У ВАВУМІЛ може вступити кожен

"У зв'язку з прийнятим законом про мови, відходом від європейських цінностей нам треба об'єднуватися і діяти, - каже Панченко. - У Києві вже ведуть мову про встановлення пам'ятника Петру Столипіну. А ця катериноманія з пам'ятниками цариці по всій країні? Це не безневинні речі. Ми повинні діяти, щоб не перетворити Україну у фрагмент Великоросії. Нашими завданнями є захищати українську мову, розробляти державні програми у сфері гуманітарної політики та навчальні програми для шкіл."

Асоціація найближчим часом створить свої осередки в різних регіонах України та свій сайт. На ньому буде корисна інформація для учителів та рубрика з культури мови. ВАВУМІЛ має намір створити та запропонувати українським телеканалам програми про українську мову та чистоту мовлення.

Вступити в організацію може будь-хто. Для того треба заповнити анкету та написати заяву. Наразі їх зразки можна узяти на філфаку Львівського університету імені Івана Франка.

Через рік планується всеукраїнський перепис населення, варіантами рідної мови будуть: бойківська, лемківська, українська. Таким чином штучно буде спотворено реальну кількість україномовного населення

"Через рік планується всеукраїнський перепис населення, - каже дакан філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Ярослав Гарасим. - Мені відомо, які анкети будуть пропоновані соціологами для перепису. Зокрема там буде рубрика "рідна мова" і варіанти: бойківська, лемківська, українська. Зрозуміло, що заклопотаний селянин вкаже рідною бойківську чи лемківську. Але таким чином штучно буде спотворено реальну кількість україномовного населення в Україні. Тому сьогодні громадські організації мають вести активний контроль за владою."

Мовознавці кажуть, контролювати потрібно телеканали, які роблять грубі мовні помилки, політиків, рекламні компанії.

"Треба щоби було так: зробив помилку в рекламі - пару тисяч штрафу, - каже Ярослав Трінчук, письменник із Дніпропетровська, учасник ВАВУМІЛ. - А хто не знає справжньої української, треба заборонити їм розмовляти нею. Українська - це елітарна мова. Нею розмовляли Шевченко, Стус, Теліга. Розмовляти нею - має бути велика честь."

Щоби ставити чиновника у незручне становище, треба домовитись усім журналістам завжди питати їх, яку вони книжку зараз читають, пропонують філологи. Проте агресивно захищати мову теж не завжди потрібно. Це викликає спротив.

У зв'язку з прийнятим законом про мови і відходом від європейських цінностей нам треба об'єднуватися і діяти.

"Коли Азавров почав розмовляти українською, треба було йому сказати: "Як добре, що ви почали розмовляти українською. Давайте, ми вам допоможемо", - каже Панченко. - Так само спротив був у Києві, коли прийняли закон Колісніченка. Багато одразу ж почали розмовляти українською".

Не можна лагідно поводитись лише з чиновником, який в Одесі чи Дніпропетровську не хоче писати документи українською мовою. Тут має бути ультиматум, кажуть мовознавці.

Зараз ви читаєте новину «"За помилку в рекламі - пару тисяч штрафу" - мовознавці створили ГО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути