четвер, 11 лютого 2010 16:52

Жителів підтоплених вулиць поселять у готелі

Автор: фото: Сергій РАДЧЕНКО
  Галина Ісламова з Тального живе поблизу річки Гірський Тікич. Пригадує, що під час повені 1980 року вода сягала  по вікна будинків
Галина Ісламова з Тального живе поблизу річки Гірський Тікич. Пригадує, що під час повені 1980 року вода сягала по вікна будинків

На Черкащині готуються до повені. Цього року снігу випало найбільше за останні 40 років. У разі різкого потепління почнеться розлив річок.

На Канівщині побоюються, що цьогорічний паводок може повторити рекорд 1979 року, коли довелося евакуювати жителів села Межиріч. Канівська гідроелектростанція тоді пропускала рекордну кількість води — близько 10 тис. куб. м за секунду.

Директор гідроелектростанції 63-річний Іван Синенко каже, що підприємство готове прийняти весняну воду. Для цього готують усі гідроагрегати — 21 із 24. Три перебувають на реконструкції.

— Та сильного паводка може й не бути, — припускає Іван Васильович. — 1985 року були великі сніги, але повені не було, бо сніг танув поступово.

Підтоплення загрожує селам Прохорівка, Келеберда, Ліпляве, Межиріч, Кононча, Хмільна, Михайлівка, Пекарі Канівського району.

— Якщо сніги танутимуть швидко, паводок на малих річках може бути в середині березня, — говорить Степан Хруленко, 58 років, із Канівської райдержадміністрації. — Жителі Заросся щороку готують човни, запасаються продуктами.

Підтоплення талими поверхневими водами можливе в Попівці й Таганчі — села розміщені в низині. Кононча потерпає від нанесення мулу, Пекарі — від гірських потоків, а Копіювате — від висохлого ставка в центрі села, який весною наповнюється водою і підтоплює двори.

Щороку готують човни, запасаються продуктами

— Зараз усі водосховища спустили воду, — каже 33-річний Володимир Гречка, начальник відділу надзвичайних ситуацій Тальнівської райдержадміністрації. — Жителів вулиці Матросова попередили про можливе відселення. Визначили, куди евакуюватися. 17 осіб житимуть у готелі "Гірський Тікич". Решта — у родичів.

— Ще конкретного тепла не було, а в погреби вже в чоботях ходимо. Картопля, закрутка тільки на полицях, — розповідає кам"янчанин 55-річний Валентин Дзима. Він живе в мікрорайоні Чмижина, що прилягає до річки Тясмин. Оселя за 100 м від берега. — Останні років 10 не було проблем із підтопленням. А цього року боюся й думати, скільки навалило снігу. Левади неподалік хат уже зараз стоять як ставки, набралися води під час відлиги два тижні тому.

За найнесприятливіших умов, на Черкащині до зони підтоплення можуть потрапити Канівський, Черкаський, Золотоніський, частково Чорнобаївський, Чигиринський райони та частина Черкас — мікрорайони Дахнівка та Митниця.

9 лютого при Черкаській міській раді створили надзвичайну комісію для координації дій із боротьби з паводком.

— У першу чергу, плануємо вивіз снігу, відкачування води, створення штучних гребель, прочищення зливових стоків, — каже заступник мера Андрій Дзюба.

За прогнозом, у другій половині лютого почнуться регулярні відлиги. Середня температура буде на рівні -4...-6°С. Кількість опадів — 38–40 мм. За таких умов повінь Черкащині не загрожує.

Найбільш небезпечними гідротехнічними спорудами області є Канівська ГЕС та шість малих гідроелектростанцій: Звенигородська, Лоташівська, Гордашівська, Корсунь-Шевченківська, Лисянська, Стеблівська.

Зараз ви читаєте новину «Жителів підтоплених вулиць поселять у готелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути