четвер, 06 серпня 2009 18:29

Уманчани виловили руками до 10 тонн риби

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Жителі Уманського району виловлюють рибу за заставкою піківецького ставу. Через прорив 10 гектарний ставок витік за одну ніч
Жителі Уманського району виловлюють рибу за заставкою піківецького ставу. Через прорив 10 гектарний ставок витік за одну ніч

У ніч на 3 серпня на ставку села Піківець поблизу Умані прорвало нижню дошку заставки. Вода з 10 га плеса почала витікати.

— Прорвало близько одинадцятої ночі. Першими побачили працівники ресторану "Млин", що розташований поблизу ставу, — розповідає чоловік, що стоїть біля двох мішків наповнених рибою. Називатися не хоче. — Тут із шостої ранку народ рибу вибирає.

По обіді біля ставка стоять близько сотні машин. Ловити рибу приїхали не лише жителі Умані, а з району. Жінки у сукнях заходять у воду, ловлять рибу руками. Чоловіки здебільшого орудують сітками. Люди набирають улов у мішки, сітки, сумки та відра. Дехто набрав по чотири-шість мішків. У ставку вже не залишилося води. Подекуди видно мертву рибу.

— Мені друг подзвонив і каже, що риби можна взяти, — говорить 20-річний Олексій Мельник. — Але тут така толпа. Лізти в воду не хочеться, спробую в когось купити.

Усі, хто ловить, охоче розказують, що трапилося, але прізвищ не називають.

— Тут не менш як 10 тонн риби було: короп, карась, судак, щуки. Повно раків і черепах, — розповідають чоловіки. Заходять у воду і ловлять підсакою. За 20 хвилин набирають півмішка. — Глибина ставу 2–2,5 метра. У заставці вивернуло дошку, вода й пішла. Цей ставок з"єднується з нижчим у Гереженівці. Той теж орендований, тільки іншими господарями. Туди вода всю ніч ішла. Завтра вся риба на уманському базарі буде. Зранку скільки народу було, що даїшники розганяли машини. Бо автобуси рейсові не могли проїхати. До тисячі машин. Хто кілька кілограмів ловив собі, а деякі по п"ять мішків виносили. Чимало і в ставку риби лишилося. Багато здохло.

Ставок орендує товариство "Уманський агрошляхбуд".

— Цей ставок у нас в оренді всього рік, — каже голова правління 60-річний Геннадій Грановський. — До цього були інші господарі. Причина виливу води — прорив нижньої частини заставки. Її давно не ремонтували.  Вирвало стихійно. Всю ніч працівники намагалися зупинити воду, але не вдалося. Риба з водою вийшла. Багато виловили. Та, що лишилася, загинула і була утилізована.

У ставку зробили нову заставку. Він почав наповнюватися водою.

Зараз ви читаєте новину «Уманчани виловили руками до 10 тонн риби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути