понеділок, 01 жовтня 2012 07:30

Запасів титану в Носачеві вистачить на 200 років

У Носачеві Смілянського району 45 років чекають на розробку родовища титанових руд. Виробництво не розпочинається через брак коштів.

— Ми розвідали носачівське родовище, — каже керівник дочірнього підприємства "Укргеологія" 55-річний Віктор Панченко. — Воно праворуч від залізничної колії за межами села. Родовище перспективне й унікальне. Титан не розсипаний, як зазвичай, а в породі суцільною масою. Запасів вистачить на 200 років. Ніякої шкоди селу родовище не завдасть. Титан використовують для створення пральних порошків, в авіа та комп'ютерній промисловості. Тендер на видобування виграло товариство ТІОФАП із Черкас.

Сільський голова Носачева 44-річний Віктор Кравченко каже, що розмови про розробку родовища тривають із 1968 року.

— Наскільки мені відомо, товариство не може знайти інвестора. Гроші за оренду землі вони платять справно — 9 тисяч гривень у місяць. За рік — 110 тисяч. У разі початку промислової розробки ця сума подвоїться. Крім того, платитимуть у сільраду 10 відсотків від загального кошторису виробництва. На майбутньому збагачувальному комбінаті вироблятимуть скло, кераміку, цемент. Титан хотіли добувати відкритим способом, але ми наполягли, щоб розробляли шахтним. Боїмося за воду. Спеціалісти дають 1 відсоток вірогідності, що після початку робіт вона зникне. Я не хочу навіть цього 1 відсотка. У найгіршому випадку нам запропонували тягти воду зі Сміли. Ми не погодилися. Хочемо, щоб була артезіанська свердловина.

Віктор Кравченко каже, що люди в селі мають різні думки з приводу видобутку.

— Одні підтримують майбутнє будівництво, інші виступають проти. Але вплинути на щось ні та, ні інша партія не в силі. Громадські слухання відбулися, рішення про розробку ухвалила держава. Окрім водогону в селі з'явиться газ, оскільки виробництво титану потребує його в значній кількості.

Зараз ви читаєте новину «Запасів титану в Носачеві вистачить на 200 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути