четвер, 16 квітня 2009 19:29

Затримали уманського суддю Анатолія Пархету

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Працівники СБУ ведуть Анатолія Пархету до приміщення суду після обшуку його автомобіля. Чоловіка затримали за підозрою в отриманні хабара в розмірі 1 тисячі доларів
Працівники СБУ ведуть Анатолія Пархету до приміщення суду після обшуку його автомобіля. Чоловіка затримали за підозрою в отриманні хабара в розмірі 1 тисячі доларів

Заступника голови Уманського міськрайонного суду 49-річного Анатолія Пархету затримали в п"ятницю 10 квітня. Його підозрюють в отриманні хабара. Операцію проводили київські правоохоронці зі Служби безпеки України й управління розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури. Силовики Умані в затриманні участі не брали.

У п"ятницю о 16.00 ворота двору суду зачинені. За брамою видно джип "тойота", яким приїхали київські правоохоронці. Охорона не пускає відвідувачів у двір. Входити-виходити можуть лише працівники суду. З одним удалося поговорити:

— Люди в масках увірвалися до будівлі суду, схопили Пархету та зачинилися з ним у його кабінеті, — каже чоловік. — Це сталося вдень, близько 11-ї. Люди, що представилися працівниками Генпрокуратури, нічого нам не пояснювали. Ні причин затримання, нічого. До Анатолія Васильовича не допустили навіть адвоката. Іде вже п"ята година, як суддю утримують у кабінеті. Годину тому йому стало зле. У нього піднявся тиск, кілька разів його виводили до туалету вмитися. То він аж синій був. Ми викликали "швидку". Лікарі 40 хвилин простояли під дверима кабінету, їх не пустили.

Правоохоронці обшукали кабінет і суддівський чорний джип "Мазда Трібуте". Після 17.00 Пархету посадили в його машину та в супроводі правоохоронців вивезли з двору.

За інформацією прес-служби Генпрокуратури, суддю взяли після отримання ним хабара в $1 тис. Гроші дав відповідач у цивільній справі за прийняття рішення на його користь. Мова йшла про корпоративні права, які оцінюються в 40 млн грн. За чутками, ідеться про так звані рейдерські атаки на одне з підприємств у Кіровоградській області.

Служба безпеки повідомляє, що й раніше стежила за суддею. Задокументували кілька епізодів отримання хабара. Ці матеріали передали Генпрокуратурі. Порушили кримінальну справу.

Кажуть, суддю відпустили на підписку. Його бачили в місті. Кілька днів ми домовлялися про інтерв"ю з Пархетою через одного з уманських адвокатів. Але суддя так і не пішов на контакт.

Про Пархету в місті говорять, як про одного з найбільш совісних в Умані. Дружина Пархети — викладач. Подружжя має дорослих синів. Один працює в правоохоронних органах, інший — студент.

Суддя Анатолій Пархета входив до списку судей-корупціонерів, оприлюдненого позаторік президентом Віктором Ющенком. У переліку ще 46 осіб. Президент наполягав, щоб Вища рада юстиції звільнила їх із посад.

Корупціонерів-посадовців останнім часом ловлять лише в одному місті області — Умані.

Торік за підозрою у хабарництві затримали голову райдержадміністрації Петра Григоренка, голову райради Сергія Усика, ректора університету Петра Копитка, начальника податкової міліції Юрія Любарського. Поки що нікого з них не засуджено.

Події в Умані голова облдержадміністрації Олександр Черевко назвав ганьбою для області. Причиною хабарництва Черевко називає безвідповідальну роботу з кадрами лідерів політичних партій. Після гучних арештів із хабарами мешканці Умані жартома називають своє місто Хабаровськом.

Зараз ви читаєте новину «Затримали уманського суддю Анатолія Пархету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути