четвер, 24 березня 2011 16:55

За перевірку вентиляційних каналів беруть 60 гривень

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Головний інженер ”Уманьгазу” Микола Шевчук показує прилад ”Тесто-510”. Ним перевіряють тягу у вентиляційних каналах
Головний інженер ”Уманьгазу” Микола Шевчук показує прилад ”Тесто-510”. Ним перевіряють тягу у вентиляційних каналах

Жителі Христинівки скаржаться на працівників тепломереж, які перевіряють вентиляційні канали у квартирах. Мовляв, за це потрібно заплатити 60 грн, а роботи біля вентиляцій на 5 хв. У деяких будинках нічого не перевіряли, хоча люди заплатили гроші.

— Не розумію чому маю платити, — каже місцевий Володимир Чалюк, 79 років. — У договорі з "Уманьгазом" написано, що перевірка входить у вартість газу. Коли ми платити відмовилися, то відключили від газу весь дом. Так і позаплачували.

— У договорі з газовим господарством було сказано, що перевірка безкоштовна. А вони це перепоручили тепломережам, — говорить 60-річна Надія Федорівна. — Відключили нам газ у мороз. У когось діти малі, холодно, їсти не приготовиш. Так і заплатили. Якби це димарі прочистили чи дійсно щось полагодили, ми самі в цьому зацікавлені, а так — нічого не зробили і платіть.

В "Уманьгазі" кажуть, що димоходи та вентиляційні канали споживачі мають утримувати самі.

— Люди повинні укласти договір з організацією, яка має ліцензію. Перевіряти вентиляцію треба щороку. Іноді роблять ремонти і взагалі перекривають вентиляційні канали, що небезпечно для життя, — говорить головний інженер підприємства Микола Шевчук, 45 років.

— Минулої зими були три випадки отруєння угарним газом, — каже Микола Сомик, 59 років, начальник христинівського цеху газифікації підприємства "Тепломережа". — Перевірку вентиляційних каналів ми розпочали ще перед опалювальним сезоном. Ведемо журнал, складаємо акти перевірки. Якщо все гаразд, то видаємо громадянам акт. Якщо щось не працює, жителі мають усунути неполадки. Сума в 60 гривень у нас згідно калькуляції. До неї входить вартість навчання спеціаліста, ліцензії. Перевірка має тривати від 10 до 30 хвилин. Працівник спеціальним приладом перевіряє тягу у вентиляційному та димовому каналах. Дані вносить в акт. Грошей на руки ніхто не бере. Треба платити в касу. Якщо вентиляційний канал не перевірили, а квитанцію виписали, слід скаржитися керівництву.

Якщо тяги немає хоч в одній із квартир, то від газу відключають весь будинок.

Зараз ви читаєте новину «За перевірку вентиляційних каналів беруть 60 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути