понеділок, 16 вересня 2013 07:45

"Учитель робить зауваження батькам, а вони пишуть заяви про побори"

Автор: фото: Ірина Патлатюк
  Марина Бакланова: ”Анонімні листи до уваги я не братиму і стану на захист педагогічної громади”
Марина Бакланова: ”Анонімні листи до уваги я не братиму і стану на захист педагогічної громади”

— Анкетування торік показало, що 9 відсотків батьків взагалі ніколи не давали благодійних внесків. Решта хоча б раз у житті давали гроші на потреби школи, — каже 38-річна Марина Бакланова, начальник департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаського міськвиконкому. Очолила установу 20 серпня. Її попередниця Ірина Топчій повернулася на посаду директора міської гімназії №9. Говоримо про те, що на інтернет-форумах батьки скаржаться на побори у школах.

— До прокуратури заяв не було, були звернення батьків у засоби масової інформації. Трапляється, вчитель робить зауваження батькам, а вони пишуть заяви про побори, щоб відомстити педагогові. У такому випадку проводимо анонімні опитування батьків цієї школи, класу, вивчаємо ситуацію.

Що мають робити батьки, коли у школі вимагають гроші?

— Якщо не хочуть здавати гроші, повинні сказати на батьківських зборах: "Шановні батьки, я підтримую вашу ініціативу покращення навчального закладу, але нинішній матеріальний стан не дозволяє це робити. Я категорично відмовляюся, і прошу надалі з цим питанням мене не  турбувати". Батьки, на яких тиснуть, одразу мають звернутися до директора. Якщо той не може розібратися — йти до департаменту. Назвати хто тисне, анонімність батькам гарантуємо. Анонімні листи до уваги я не братиму і стану на захист педагогічної громади. Маємо в планах створити при навчальних закладах громадські організації, що контролювали б розподіл грошей, добровільно наданих батьками.

Кажуть, учителі просять дітей ходити до них на приватні уроки й потім ставлять вищі оцінки.

— Торік усі школи отримали офіційний лист про заборону репетиторських занять учнів із своїми вчителями. Такі дії мають ознаки корупції. Також заборонено займатися репетиторством у приміщеннях шкіл. Але заклад може надавати додаткові освітні послуги. Наприклад, якщо батьки хочуть більше уроків з англійської мови чи інших предметів, то можуть домовлятися. Сплачують кошти через банк або через бухгалтерію. Для занять розробляють спеціальну програму, що не перетинається зі шкільною. Здебільшого на такі заняття записуються всім класом, але якщо хтось не має змоги або бажання їх відвідувати, можуть цього не робити.

Над десятком черкаських шкіл узяв шефство "Азот". Плануєте заохотити інші підприємства міста до співпраці?

— "Азот" — перше підприємство, що проявило ініціативу. Досі фінансову допомогу надавали окремі фізичні особи, підприємці, депутати. Єдине, чого б хотілося, щоб у допомозі не було політики або умов.

Змусила чиновників писати диктант

6 вересня Марина Бакланова влаштувала для працівників Черкаської міськради диктант. Запросила диктувати голову методоб'єднання вчителів української мови й літератури Валентину Москальчук.

— Марина Леонідівна побачила в календарі, що скоро Міжнародний день грамотності, — розповідає 29-річний Ігор Волошин, головний спеціаліст зі зв'язків із громадськістю міськради. — З'явилась ідея зробити колегам сюрприз — перевірку знань диктантом. Темою була "Червона рута". Сприймали по-різному: хто сміявся, хто питав: "Чого я повинен це робити?" Дехто зауважував, що це не входить до його посадових обов'язків. Писали 30-40 хвилин. Марина Леонідівна повідомляла бали персонально кожному. В понеділок була нарада, на якій начальниця сказала, що загалом задоволена результатами. Особливо приємно її вразили оцінки працівників відділу спорту.

На диктанті не була присутня новий керівник управління сім'ї, молоді та спорту — "регіоналка" 23-річна Ольга Сисоєва. Причин у департаменті не знають.

Зараз ви читаєте новину «"Учитель робить зауваження батькам, а вони пишуть заяви про побори"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути