четвер, 28 червня 2012 05:00

У літній школі "Велика гра" навчають альпінізму

Автор: фото: Інна ІЩУК
  11-річний Дмитро Вовк долає смугу перешкод у літній школі розвитку ”Велика гра”. Кожна дитина могла взяти участь у змаганнях із альпінізму
11-річний Дмитро Вовк долає смугу перешкод у літній школі розвитку ”Велика гра”. Кожна дитина могла взяти участь у змаганнях із альпінізму

Літня школа розвитку "Велика гра" користується неабиякою популярністю серед черкаських дітлахів. На такий успіх не очікували навіть організатори. Кажуть, територія Дитячого парку замала, щоби вмістити всіх охочих відчути атмосферу виховання в скаутських традиціях. Через це зміни тривають лише тиждень. Ті, хто встиг записатися до участі у "Великій грі", щодня відкривають для себе нове та цікаве: бойовий гопак, їзда верхи, майстер-класи із народних ремесел та спілкування англійською. 21 червня для найсміливіших учасників "Великої гри" влаштували навчання з альпінізму.

О 14.30 у Дитячому парку збираються близько 100 дітей. Кожна у жовтій косинці з гербом.

— Хто найсміливіший? Хто перший полізе на дерево? — запитує  виховник-комендант 46-річний Валерій Гавриленко.

Руку піднімає лише 11-річний Дмитро Вовк. Так починаються змагання на смузі перешкод — вихованців навчають основ альпінізму й туризму.

Відкривати захід запросили організатора літньої школи розвитку — голову наглядової ради благодійного фонду "Дитячий світ" 52-річну Валентину Жуковську. Виховники приводять вихованців на край парку. На дерева натягнули мотузки, на землі лежить спорядження для страховки.

— Я думаю, що в житті вам доведеться вирішувати різні питання, й у кожного буде своя смуга перешкод, — говорить Жуковська. — Тут ви здобудете такі навички, які допомагатимуть здобувати перемоги. Фізична підготовка перейде у моральну стійкість. Я бажаю перемоги всім учасникам змагання.

Валерій запрошує першого. Дмитро Вовк швидко вилазить на дерево, чіпляється за мотузку карабіном.

— Обличчям уперед, вниз спиною! Пішов! — інструктує Володимир Педько, 24 роки. — На таких станціях можуть брати участь діти з 8 років, а ті, що далі, — показує на дерева, де мотузку натягнули на кілька метрів угору, — для дорослих. Коли навчаться трохи лазити, будуть змагатися.

Дмитро долає останній відрізок дороги, який називають "метелик". Мотузка, прикріплена до молодого дерева, дуже гойдається, в дитини трусяться ноги.

— Ой, хоч би дерева не поламалися, — переживає Валентина Жуковська, яка спостерігає за змаганнями.

Після Дмитра готується Микола.

— Ну як, страшно? — запитує у попередника, підходить до дерева.

— Ні, бо є страховка, — відповідає хлопець. — Я і без страховки поліз би. От там, на "бабочці", ноги сильно трусилися, важко було рівновагу держати. Треба присісти й триматися.

Біля дерева вишиковуються 30 осіб.

— Тільки один відмовився лізти, — розповідає Валерій Гавриленко. — Це дуже важливо, коли діти долають страх. Треба, щоб українці припинили боятися. Тут ми даємо дітям відчуття самостійності, вільної людини — козака.

Пропонує малечі перейти у тінь.

— Ага, ми тоді чергу втратимо, — говорить Олександр, 12 років. Виховник переводить дітей і кожного ставить на своє місце.

— Я теж полізла б, якби трохи потренувалася, — жартує Валентина Жуковська. — Альпіністи навчили дітей правильно використовувати страховку. Ми запросили черкаське представництво Федерації альпіністів. Задоволені тим, як пройшов цей місяць. На жаль, територія Дитячого парку не дуже велика — ми не можемо прийняти більше дітей. А попит на те, щоб малі долучилися до змістовного проведення літа, дуже великий. Сьогодні в записі — тисяча дітей. Вважаю, що "Велика гра" в Черкасах відбулася, — підсумовує.

Такі самі табори організували у Криму й Карпатах.

Зараз ви читаєте новину «У літній школі "Велика гра" навчають альпінізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути