середа, 29 квітня 2009 19:32

У Білогрудівському лісі мангал дають напрокат за 20 гривень

 

"Якщо немає автомобіля, а хочеться посидіти на природі, то найкраще їхати у Дахнівку до санаторію "Україна", — каже черкащанин Юрій Луценко, 44 роки. — Там у лісі повно місць, щоб пожарити шашлики".

Дрова є неподалік. У вихідний проблематично знайти, де відпочити, — так багато тут відпочивальників. У сосновому лісі трапляються галявини, на яких можна пограти у футбол.

— Добиратися туди треба маршруткою номер 31. Кінцева — санаторій "Україна", а далі йдеш у ліс. Можна за п"ять хвилин знайти гарне місце — розповідає Юрій. — Тут добре, що і транспорт поряд, і магазини теж є, як що нада докупить.


Золотоноша

На шашлики можна вийти на галявину за третьою школою. Там велике поле. Непоганий варіант і територія біля Струнківського цвинтаря. Там є колії, а неподалік ліс, затишні місця.

— Золотоношці переважно ходять на шашлики в село Вільхи (1), — розповідає 30-річна Олена Фюдр. — Це звичка з піонерських часів, коли там проводили піонерські "Зірниці". Популярними є місця в селі Бакаївка (2) на схилах біля  Красногірського жіночого монастиря. Там мальовничі пейзажі. На пагорбах раніше прокидаються квіти й весняна зелень. Колись чудово можна було провести дозвілля на турбазах у Кединій Горі, але зараз там приватні будинки, тому ця можливість відпала. Залишилося тільки місце для відпочинку на базі товариства мисливців і рибалок. Але які там будуть ціни цього року, невідомо.

Любителі порибалити й пополювати їдуть на берег Дніпра між селами Бубнівська Слобідка та Коробівка (3). Там багато островів, бази відпочинку з кафе, стоянками для машин, прокатом човнів, охороною.


Умань

Найкращим місцем для пікніка вважають територію колишнього піонерського табору в Білогрудівському лісі за кілька кілометрів від міста (4).

— Там досить зручно: є столики, лавки. Їжу не доводиться розкладати на землі, — розповідає 28-річний Олександр Павленко. — За 20 гривень можна взяти напрокат мангал.

За перебування тут беруть по 10 грн з людини. Є сауна. Головна вимога до відпочивальників — не смітити на території та нічого не ламати.

До Білогрудівського лісу на таксі можна дістатися за 15–20 грн.

Інша популярна точка — кар"єр Карпівка (5) біля дачного масиву. Це місце для тих, хто хоче відпочити біля води. Найсміливіші на травневі свята відкривають купальний сезон. Кар"єр сягає завглибшки 30 м. Таксі до Карпівки коштуватиме 20 грн.


Кам"янка

Городяни вподобали озеро на колишньому гранітному кар"єрі біля села Пляківка (6). Площа його плес понад 4 га. Місцеві жителі зарибнили водойму. Поряд розкішний ліс. Дорога аж до води вимощена камінням, тому весняне чи осіннє бездоріжжя в лісі примушує відпочивальників тулитися ближче до озера.

— Рибалки кажуть, що глибина тут 10 метрів, — розказує житель Пляківки Петро Матрос, 63 роки. — Ми з рідними ходимо туди купатися. Навіть у спеку вода прозора, як сльоза. Плаваєш — і нігті на ногах видно.

На водоймі є обмілини для купання дітей й високі скелі, з яких стрибають. Із початком купального сезону підприємці торгують на березі солодощами, пивом. Тут святкують Івана Купала пляківці й жителі сусіднього села Ревівка.


Чигирин

— Одне з найкращих місць для пікніка — джерело Живун  у Холодному Яру біля села Головківка (7), — розказує 26-річна Людмила Коваленко. — Я тут колись і день народження свій святкувала.

Територію довкола джерела огородили дерев"яним парканом. Тут є кам"яна альтанка з дерев"яним дахом, столи, мангал, а також триніг для казанка. До джерела веде дорога, куди можна заїхати машиною.

Любителі порибалити й пополювати їдуть на берег Дніпра між селами Бубнівська Слобідка та Коробівка. Там багато островів, бази відпочинку з кафе, прокатом човнів, охороною

— Тут, з одного боку, "культурний" відпочинок, бо не на землі сидиш, — говорить Коваленко. — І водночас це місце у глибині лісу. Навколо гарна природа. Якщо їхати наприкінці квітня, то ще цвітуть ряст, конвалії. Далі у ліс веде стежка, там є лавочки, місця для багаття. Тому можна не однією компанією відпочити.

Подейкують, що недалеко є альтанка губернатора Черкащини Олександра Черевка.


Тальне

Найпопулярнішою місциною для дозвілля на природі вважають 20-метрову Скелю кохання в лісі поблизу Шуваловського палацу (8).

За легендою, вередлива панночка пообіцяла вийти заміж за того, хто стрибне у воду зі скелі. Вона потай сподівалася, що плигне не той, кого любила. Однак стрибнув коханий. Хлопець не долетів до води й упав на каміння. Інший зарізав і себе, і панночку. Ще років зо 20 тому на скелі було видно викарбуваного портрета жорстокої дівчини. Нині він стерся.

Наприкінці ХІХ ст. Шувалови мріяли створити тут парк, подібний до уманської "Софіївки". Від нього лишилися тільки 200-літні дуби та стара, нині занехаяна, дорога.

Відпочивальники розташовуються переважно на правому березі річки, яка утворює тут став.

— На лівому березі б"є цілюще джерело, — каже 40-річний Олег Шатайло. — Його впорядкували місцеві католики. Православні встановили ікону. Нині туди ходять молитися послідовники Гарафіни Маковій. Вони відпочивати не заважають.


Городище

Через місто протікає річка Вільшанка. У місті 29 ставів. Улюблені місця для пікніків — Пісочний та Кам"яний кар"єри, Любительський і Сачиків ставки.

Тут гарна природа, пагорби, скелі, багато зелені. Хто любить ліс — їдуть в урочища Чуїха (9) або Кочержина Гора. Там цілющий запах хвої, багато грибів. Часто туристи копнуть трохи землю — і знайдуть розмальований черепок часів трипільської культури, якому 5 тис. років.

— Пікніки масово починаються на Пасху, — говорить любитель погуляти на природі Юрій Волощук, 27 років. — Сім"ї та компанії їдуть машинами, велосипедами, йдуть пішки. Раніше вибиралися варити майську кашу, тепер — смажити шашлики. За літо природа добряче засмічується залишками багать та пляшками. Але навесні школярі й організації проводять суботники — і знову порядок.


Чорнобай

Більшість місцевих жителів на машинах їдуть до селища Жовтневий Промінь (10) та села Крутьки (11). Там озеро й сосновий ліс. Мисливці віддають перевагу Лящівці (12). Рибалки часто вибираються на ставок у Хрестителевому (13) або до Сули, у Мохнач чи Велику Бурімку (14).

— Я найчастіше буваю у Великій Бурімці, біля ставка Вовчий. Місцеві ще звуть це місце Глибока, — розповідає чорнобаївець 28-річний Валентин Комашко. — Тамтешню місцевість я називаю "віндовзом", бо вона схожа на заставку комп"ютерної системи "Віндовз" із картинками ідеальної природи й досконалих краєвидів. Там є річка з рибою. Неподалік ліс, дрова не треба брати з собою. До того ж мало людей.

Улітку їдуть до Дніпра у Чехівку (15) і Чапаєвку (16). Розбивають наметові містечка та живуть по кілька днів.


Драбів

Місцеві вподобали лісопарк, що біля колишнього санаторію "Пролісок", або на берегах ставків.

— Особисто мені подобається ліс біля села Безпальче (17), — розповідає драбівчанин 29-річний Юрій Решетник. — Там тиха місцевість. Улітку можна збирати гриби.

Відпочити можна й на території Великохутірської сільської ради, де протікає Золотоношка (18). У заводях річки багато риби: коропів, карасів, щук та в"юнів. Особливо привабливими для рибалок є місця в районі селища Ашанівка (19), де водосховище Пальмирського цукрового заводу із широкими річковими плесами та затонами. Також на території Великого Хутора є кілька ставів, де можна купатися й рибалити.

Зараз ви читаєте новину «У Білогрудівському лісі мангал дають напрокат за 20 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути