понеділок, 19 серпня 2013 00:15

"Світ має знати, яка земля дала такого генія, як Тарас Шевченко"

Автор: фото надане прес-службою Черкаської ОДА
  Голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб за три роки роботи збільшив інтерес туристів до області. У найближчі роки планує покращити інфраструктуру біля історичних пам’яток області
Голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб за три роки роботи збільшив інтерес туристів до області. У найближчі роки планує покращити інфраструктуру біля історичних пам’яток області

— Указом президента Віктора Януковича 2014-й в Україні оголошено роком Тараса Шевченка. Сьогодні ми створюємо всі умови для того, щоб люди з різних кінців світу змогли приїхати, ознайомитися з культурою, нашим краєм, людьми. Світ має знати, яка земля дала  такого генія, як Тарас Шевченко, — каже голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб, 60 років.

За три роки роботи йому вдалося збільшити інтерес туристів до Черкащини — привабливими стали не лише уманська "Софіївка" та Чигирин, а й шевченківські місця. Губернатор переконаний, що підготовка до святкування 200-річчя з дня народження Шевченка зробить область привабливішою для туристів. Відвідувати знакові місця можна буде протягом року.

— Проектів заплановано дуже багато. Але дев'ятим березням у наступному році святкування не завершиться. Весь рік проводитимемо заходи та працюватимемо над втіленням задуманого у життя, — говорить Сергій Тулуб.

Як триває підготовка до святкування?

— Особливу увагу приділено завершенню ремонтно-реставраційних робіт у Звенигородському районі та Каневі. Плануємо створити нові музейні приміщення, будуть проводитися екскурсії новими маршрутами по шевченківських місцях. Зокрема, у селі Мошни Черкаського району, а також у селі Будище, де відновлять садибу Енгельгардта. Нещодавно я відвідав Канів, Шевченкове, Моринці, Будище та Вільшану, аби особисто перевірити, на якому етапі роботи. Фінансування забезпечено, проектно-кошторисна документація вся є, підрядників обрано. Найближчим часом розпочнуться будівельні роботи.  Не можу сказати, що всім задоволений. Бо мій девіз: "Бери вершину, щоб досягти середини". Загалом робота кипить, люди працюють, тому, думаю, що все буде так, як запланували.

Більшість туристів їде в Канів до Чернечої гори. Чи встигають підготувати всі об'єкти там?

— Роботи йдуть не так швидко, як того хотілося б, але встигнемо. Маємо зробити все, щоб підготувати історичні об'єкти та забезпечити комфортні умови для туристів. Тут  обов'язково мають бути зони відпочинку, заклади харчування, дитячі майданчики, різноманітні виставки, стоянки для транспорту. Крім того, на Співочому полі у вихідні та святкові дні виступатимуть кращі хорові колективи, поети, прозаїки, співаки.

Що дає області святкування ювілею?

— Насамперед, дасть можливість Черкащині ще раз заявити про себе на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Тому ми розуміємо всю відповідальність, яка покладається на нас. Разом із відбудовою історичних об'єктів має активізуватися життя всіх населених пунктів, що включені у програму підготовки. Там, де з'являться готелі для туристів, будуть нові робочі місця для місцевих жителів. А це заробітна плата, податки в бюджет. Велику увагу приділяємо ремонту доріг — ними ж користуватимуться не лише туристи. Майже в кожному селі та місті області є вулиця Тараса Шевченка, це додаткова можливість звернути увагу на неї — відновити освітлення, де треба — встановити зупинки громадського транспорту. Плануємо відновлювати й соціальну інфраструктуру населених пунктів. А це будинки культури, ФАПи, школи.

Мріяв стати футболістом, розвідником і льотчиком

13 серпня Сергієві Тулубу виповнилося 60 років. Губернатором Черкащини його призначили 2010-го. До цього двічі був міністром палива і енергетики, двічі — вугільної промисловості. Під керівництвом Сергія Тулуба введено в експлуатацію 5 шахт, побудовано 2 тепло- і 2 атомні енергоблоки. Заслуги були високо оцінені державою: Сергій Тулуб має найвищий ступінь відзнаки в Україні – звання Герой України, нагороджений медаллю "За трудову доблесть"; відомчі нагороди: повний кавалер знаків "Шахтарська слава" і "Шахтарська доблесть". Рід керівника облдержадміністрації походить із села Богуславець Золотоніського району. Батько — Борис Іванович 1948-го подався на заробітки до Донбасу, де й народився Сергій Борисович.

Предки Тулубів належали до козацької старшини. Були серед них писарі Війська Запорозького. При Петрі I один із Тулубів отримав дворянський титул, офіцерський чин і став власником фамільного герба. Володів землями й хуторами на Полтавщині. Пращур Сергія Тулуба — Олександр Данилович Тулуб належав до Кирило-Мефодіївського Братства. Підтримував зв'язки з Пантелеймоном Кулішем, зустрічався з Тарасом Шевченком.

Дитинство Сергія Тулуба минуло на Черкащині. Мріяв стати футболістом, розвідником, льотчиком. Грав у дитячій команді підготовки "Шахтаря", займався східними єдиноборствами.

Зараз ви читаєте новину «"Світ має знати, яка земля дала такого генія, як Тарас Шевченко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути