понеділок, 19 листопада 2012 07:45

Шкіру на груди пересадили зі спини

1200 жінок обстежили на пересувному мамографі в Черкасах під час місячника боротьби з раком. Він тривав із кінця вересня до кінця жовтня. У 202 осіб виявили патологію молочної залози, у 23 пацієнток — підозра на рак, а шістьом жінкам діагностували онкохворобу, розповідає заступник головного лікаря обласного онкодиспансера 57-річний Володимир Карбівничий.

— Рак молочної залози посідає друге місце серед злоякісних новоутворень, випередив навіть рак легенів. Серед жінок це найпоширеніше захворювання й основна причина смерті. В області кожна шоста жінка має патологію молочної залози. За рік реєструють близько 500 захворювань на рак. Із них у 120 хвороба в запущеній стадії. Основна причина — невчасне обстеження. Жінки інколи дотягують до того, що на грудях утворюють гнійні рани. Який іще мамограф потрібен, щоб виявити рак такої стадії? А вони кажуть, що не могли подумати, що таке може бути. А якби обстежувалися раз на рік, їх вчасно прооперували б. І були б здорові. Недавно ми прооперували дівчину з першою стадією. Шкіру на груди пересадили зі спини, молочна залоза навіть форму не втратила. Якщо молочну залозу видаляють, на її місце вставляємо імплантат. І груди жінки відновлюють форму.

Чи достатньо мамографів для обстеження?

— У нас два, один пересувний. У Черкасах є ще в поліклініках №4 і 5. Є в Умані та Смілі. До кінця року мають придбати пересувний мамограф для Уманщини.

Але в четвертій видають лише чотири талони на день, а в п'ятій три тижні відсутня плівка.

— Я не знаю, що це за саботаж, раз простоює таке обладнання. На плівку виділили з бюджету десь 150 тисяч гривень. У нас таких проблем не виникало. А якщо й не було плівки, хворі платили 50 гривень. Я вважаю, що це невеликі гроші за обстеження. За добу мамограф має видати 50 мамограм, а не кілька.

Через що хворіють жінки?

— Основною причиною раку є зловживання спиртним, куривом та стресові ситуації. Стрес впливає на те, що внутрішні органи не можуть відновитися. Є випадки спадковості, коли на рак молочної залози  хворіла мати, а потім і дочка. Назвати якісь конкретні причини неможливо. Це залежить від організму і ставлення до здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Шкіру на груди пересадили зі спини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути