понеділок, 18 березня 2013 00:15

"Раніше любила "Московську", але тепер почали багато жиру кидати"

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  76-річна черкащанка Євгенія Білінська купує язикову ковбасу для салату на Центральному ринку Черкас
76-річна черкащанка Євгенія Білінська купує язикову ковбасу для салату на Центральному ринку Черкас

— Яку ковбасу порадите купити? — запитую одну з продавщиць на черкаському Центральному базарі в ковбасному павільйоні. На прилавку понад 60 сортів. Біля кожного лотка стоять по троє-четверо покупців. Більшість купують сосиски, варену або баликову ковбасу.

— Візьміть "Талліннську" за 86 гривень, — радить 35-річна Любов. Відрізає шматочок на пробу. Пропонує ще скуштувати "Московську" за 96 грн. — Коли вибираєте, дивіться, щоб був вищий ґатунок. Вважається, що це ковбаса без добавок. У першому й другому ґатунку м'ясо нижчої якості. Зараз люди в основному купують дешеву ковбасу — до 40 гривень. Харашо брали салямі одного виду, потом перестали. Ну в нашій країні воно все так робиться — спочатку роблять харашо, а потом шо тільки не добавляють.

Збирається черга з п'яти осіб.

— Дєвочка, а "Царська" у вас мягка? — запитує Анатолій Мельников, 79 років. — Купую тільки її, бо запах сильно нравиться. При совєцькій власті була добра "Черкаська", яку робили на місцевому м'ясокомбінаті. Раніше "Московська" була одного сорту, а зараз як взнати — де хороша? Подивіться на ціни, — підходить ближче до вітрини, щоб прочитати цінники на "Московській" ковбасі. — 102, 126, 96, 61 гривня, а на вид вся однакова.

— Я раніше любила "Московську", але тепер почали багато жиру кидати. Раз попало жовте сало, то вже не хочеться, — говорить 60-річна Ніна Нікітська. Теж стоїть у черзі.

Жінка з чоловіком довго не можуть визначитися, яку ковбасу купувати.

— Хочемо свино-гов'яжу, бо куряча — це не ковбаса, — каже Олег, 32 роки. Купують палку "Зернистої".

— Я беру язикову, — розказує Євгенія Білінська, 76 років. — Її добре в олів'є.

— Людей зараз не обдуриш. Найперше, що питають: чому такий колір? — розповідає продавець Оксана. — Якщо червона, світла — значить, додано куряче м'ясо, але разом з добавками його зовсім не чути. Якщо темна — свино-гов'яжа, а якщо геть коричнево-чорна, то значить, конини доклали.

141,99 гривні коштує кілограм ковбаси "Московська" на Центральному ринку Черкас. Це  найдорожча ковбаса, яку тут продають. За день беруть кілограм-два. Найдешевша ліверна — 16 грн/кг. Її купують переважно пенсіонери.

"Не може добра ковбаса коштувати 30 гривень"

— Що коротший склад — то якісніша ковбаса, — каже технолог ковбасного цеху Валентин Єрко, 34 роки. — Варто також звертати увагу на колір, оболонку. Вона не повинна бути пошкоджена, відставати, бути липка.

Не може добра ковбаса коштувати 30 гривень за кілограм, бо ж м'ясо коштує ледь не вдвічі дорожче. Але вартість — не завжди показник якісного продукту, тому краще довіряти перевіреним виробникам. Ті борються за свого покупця саме якістю.

Зараз ви читаєте новину «"Раніше любила "Московську", але тепер почали багато жиру кидати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути