понеділок, 18 червня 2012 07:15

"Програма така обширна, у простому лагері цього навіть не обіцяють"

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Голова наглядової ради благодійного фонду ”Дитячий світ” Валентина Жуковська вітає вихованців літньої школи розвитку ”Велика гра” у Черкасах
Голова наглядової ради благодійного фонду ”Дитячий світ” Валентина Жуковська вітає вихованців літньої школи розвитку ”Велика гра” у Черкасах

У Дитячому парку Черкас почала працювати літня школа розвитку "Велика гра". Вихованців там знайомлять зі скаутським рухом, бойовим гопаком, верховою їздою, греблею, проводять майстер-класи із народних ремесел і вчать англійської мови. Перебування у школі розвитку є безкоштовним.

5 червня о 9.34 у парку близько сотні дітей. Вихователі у скаутській формі формують групи, кожному учаснику табору видають бейдж з ім'ям. Біля гуртка №1 стоїть 7-річний Олег Тіщенко.

— Ну чого ти? Ростроївся? — питає мати Тетяна Олійник, 41 рік. — Вам же в чотири години будуть давати "Барні".

— Шо будуть давати? — перепитує дитина.

— Ну, мішку шоколадного. Ти ж таке любиш, — відповідає сину. — Учора тут був його друг, але не взяли, бо тільки 6 років.

Біля входу в парк розмовляють жінки.

— Програма така обширна, я в восторге, у простому лагері цього навіть не обіцяють, — каже 61-річна Алла Ковалець. Привела онуку. — У нас був вибор: у фотоприборівський табір, у клуб "Лада" ходить вона, там тоже табір організували, але вибрали саме цей через програму.

— А я свою перший раз віддала в табір, хотілося попробувати, як вона між дітьми, бо школа то школа, а це зовсім друге, — відповідає Ірина Чернуха, 52 роки. — Треба ж до жизні самостоятєльной привчати.

О 9.52 вихователі ставлять дітей у два ряди. У руках тримають жовті косинки з гербом України. У третьому таборі 8-річні хлопці починають штовхатися.

— Заспокойтеся! — каже вихователь Михайло Лівіцький, 23 роки. — Вам навпаки треба здружитися, а ви оце штурхаєте один одного.

— Антоне, ти свого характеру не показуй, це тобі не дома, — відводить мати свого сина у сторону.

О 10.00 діти шикуються.

— Позір! Струнко! — каже в мегафон Михайло Лівіцький. Запрошує до молитви. Читають "Отче наш". Діти мовчки слухають. Колом несуть національний прапор. Під гімн скаутів стяг піднімають на мотузці, прикріпленій до дерева.

О 10.17 пов'язати косинку наймолодшому учаснику, запрошують голову наглядової ради благодійного фонду "Дитячий світ" Валентину Жуковську, 52 роки. За її підтримки організували літню школу.

— У скаутів є така традиція, що з пов'язаною хусткою ти маєш зробити одну добру справу. Лише після цього її можна розв'язати, — каже Валентина Борисівна до Андрія Озерова, 7 років. Діти аплодують.

До Валентини Жуковської підходить Володимир Педько, 24 роки.

— Ви ж пам'ятаєте, що ми вам обіцяли пропуск на табір, — звертається до жінки. У руках тримає бейдж із написом "Валентина Жуковська, гурток №1". Вона усміхається і йде до групи дітей.

— Стоячи тут, я згадувала своє піонерське літо. Мій син уже цього не знав. І в мене залишилися гарні спогади із тих літ — і вогнища, і пісні, і дружба, і задушевні розмови. Я думаю, що сьогодні для вас це літо також буде незабутнім, — говорить Валентина Жуковська. — У вас буде велика кількість розваг, будете навчатися англійської мови, зможете познайомитися з різними молодіжними течіями. Я впевнена, що це важлива справа займатися вихованням дітей не тільки в школі, а й у літні місяці. Діти перебувають під наглядом вихователів і зможуть змістовно провести своє літо, тому бажаю всім незабутнього літа, веселих, щасливих днів.

На першу зміну до літньої школи взяли 125 дітей від 7 до 16 років.

— Скаутські табори, у тому числі пластові мають на меті розвивати вміння працювати в команді, — говорить вихователь Валерій Гавриленко. — Діє система переходу з точки на точку, де діти постійно пізнають щось нове. У харчуванні передбачені українські національні страви, щоб діти менше їли різних хот-догів і нездорової їжі. Від здорового способу життя до патріотичних пісень — усе є в нас. Ми розраховували, що буде 50-70 дітей, та зараз п'ятеро-семеро виховників будуть обслуговувати 125 дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Програма така обширна, у простому лагері цього навіть не обіцяють"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути