Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2009 17:55

Пожежу на зерносховищі гасили вісім машин

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Робітники розбирають завали та відбирають підгоріле зерно в одному зі згорілих  зерносховищ у селі Поташ Маньківського району
Робітники розбирають завали та відбирають підгоріле зерно в одному зі згорілих зерносховищ у селі Поташ Маньківського району

9 серпня близько сьомої вечора в селі Поташ Маньківського району на хлібоприймальному підприємстві державної компанії "Хліб України" загорілись одноповерхові зерносховища. На момент пожежі в приміщеннях було 3000 т ячменю.

Вогонь помітили працівники зерносховища. Почали гасити власним пожежним автомобілем. Потім викликали пожежну охорону. Протягом двох годин вогонь гасили вісім пожежних машин із Маньківки, Умані, Жашкова та військової частини села Роги.

— Горіло довго. Дим стояв стіною, — каже заступник директора підприємства Василь Ліщинський, 57 років. — Зерно ж сухе. Там поряд два склади. Площа одного 2,5 тисячі метрів квадратних. Минулого року теж була пожежа. За парканом хтось запалив суху траву. Через спеку вогонь перекинувся на склади. Але того разу вдалося швидко погасити, майже нічого не постраждало. Зараз рятуємо зерно. Воно зверху присипане згорілими матеріалами, а під низом має бути нормальне.

Із зерносховища йде їдкий дим. Покрівля та дерев"яне перекриття повністю згоріли. Майже 200 людей розбирають завали. Усі вони у спецодязі та рукавицях. Прибирають дошки, шифер, відбирають зерно. Спеціальною технікою ріжуть металеві конструкції.

— Підгоріле зерно треба акуратно знімати, згортати, щоб потім можна було його просіяти, — показує працівникам Ліщинський.

41-річний Руслан Юрченко з Маньківки говорить, що пожежу було видно в сусідніх селах:

Горіло довго. Дим стояв стіною

— Зерно досі гаряче. Грузимо його на машини. Біля зерносховища всі організації району зібралися. Наша бригада з маньківського підприємства, що входить до товариства "Уманьгаз". Будемо тут, поки все не розберемо.

Установили, що причиною пожежі стала несправна сушарка, в якій заклинило рухомі механізми.

— Постраждали склади N23 і 24, — говорить голова Маньківської райдержадміністрації Сергій Стецюк, 47 років. — Їх балансова вартість невелика — 36 тисяч гривень. Але на відновлення треба буде не менше мільйона. Зранку мобілізували 15 одиниць техніки на розбирання завалів. Людям, що допомагають ліквідовувати наслідки пожежі, видали спецодяг та організували гаряче харчування.

Ячмінь, який зберігався у згорілих сховищах, належить сільгосппідприємствам Черкащини та зернотрейдерам.

— Втрати зерна незначні. Особливої компенсації не потребують. Частина зерна своє пряме призначення, звичайно, втратить. Надіємось, що його частка складе не більше 10 відсотків, — каже Стецюк. — Сьогодні тонна ячменю коштує близько 800 гривень.

Потаське хлібоприймальне підприємство — одне з найстаріших у районі. Створене  1928 року як пункт для зберігання та переробки зернових "Союз Хліб". Подібна пожежа трапилася на підприємстві 30 років тому.

Зараз ви читаєте новину «Пожежу на зерносховищі гасили вісім машин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути