понеділок, 23 вересня 2013 05:45

"Планові операції переносили, бо не могли підготувати операційну"

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Олег Стадник: ”Розумію як людина, коли медик говорить — викличте таксі, і я приїду”
Олег Стадник: ”Розумію як людина, коли медик говорить — викличте таксі, і я приїду”

— На 3 вересня кредиторська заборгованість по медичних закладах міста становила 5 мільйонів 255 тисяч гривень, — каже 51-річний Олег Стадник, директор департаменту охорони здоров'я Черкаського міськвиконкому. Спілкуємося про проблеми, які виникли через те, що державне казначейство з літа не проводить платежі комунальних лікарень та поліклінік Черкас.

— Люди, які надавали нам послуги, якийсь час працювали в борг. Зараз вимагають або платити, або припиняють співпрацю. Поїздки до лежачих хворих на дому, взяття аналізів, виїзди медпрацівників для знеболення онкохворих, виїзди педіатрів — цього немає місяць. Послугу відновлять, коли розрахуємося з перевізником. Через борги припинили постачати наркотичні засоби, якими обезболюють онкохворих. Через несвоєчасні розрахунки за прання переносили планові операції. Не могли належним чином підготувати операційну.

Кажуть, що пацієнти з хронічними хворобами викликають для дільничних лікарів таксі.

— З'їздити на таксі до пацієнта коштує 50 гривень. Це зарплата дільничого лікаря за день. Витратити все на поїздку, що заробив за день? Розумію як людина, коли медик говорить — викличте таксі, і я приїду.

На форумах черкасці розповідають, що у лікарнях підвищили вартість медоглядів. На початку року платили близько 100 грн, зараз — 230.

— Це чутки. Ціни, якщо і піднялися, то не настільки. Вираховується ціна економічно, вона обґрунтована. Якщо взяти професійні медогляди, то за них платять не працівники, а роботодавці. Наприклад, вартість медогляду вчителів закладена у міський бюджет. Між різними закладами міста буває різниця в сумах, але вона незначна. Зрости може вартість щеплень, яких немає в переліку обов'язкових. Наприклад, їде людина у країну, де вимагають щеплення від малярії. У нас ціна на нього залежить від вартості вакцини. До переліку платних послуг входять медогляди для дозволу носіння зброї, права водіння автомобілем. Платять через касовий апарат, отримують чек. Сума не може бути більша, ніж у чеку.

Скільки виділяють на одного пацієнта?

— На медикаменти — 10-11 гривень. У реанімаціях — у межах 100 гривень, у лікарні швидкої — близько 17. Харчування — 15 гривень.

На що найчастіше скаржаться?

— Пільговики — на відсутність медикаментів, які мають отримувати безкоштовно. Є скарги на несвоєчасність обслуговування викликів. Немає грошей на реактиви, щоб робити деякі аналізи. Тому лікарі радять робити аналізи у платній клініці.

У лікарнях міста обслуговування погіршилося через те, що частина медиків перейшла працювати в обласну лікарню, дитячу обласну?

— Неукомплектовані ті спеціальності, де треба місити грязюку, лякати собак і підніматися на дев'ятий поверх без ліфта. У Черкасах бракує дільничих педіатрів, терапевтів, рентгенологів, лаборантів, інфекціоністів. Працівників середньої ланки вистачає, бо маємо у місті медколедж. Його випускників працевлаштовуємо. Наші лікарі йдуть в обласну лікарню, бо там кращий соціальний пакет. Є виплата на оздоровлення і на соціально-побутові потреби. Крім зарплати, там комфортніші умови праці. Коли відкривали обласну дитячу лікарню, від нас перейшли туди близько 30 відсотків спеціалістів. З нового року запрацює обласний перинатальний центр. Знову пропонуватимуть нашим фахівцям перейти туди, і не середнякам, а кращим.

Торік мерія обіцяла орендувати житло для спеціалістів-медиків, які закінчили інтернатуру.

— Ми давали заявку на 75 лікарів. До Черкас приїхали працювати 15 осіб. Оренду житла їм не оплачуємо. Тричі робили оголошення на нашому сайті, що хочемо винайняти житло. Жодної заявки не було. На початку вересня подали оголошення вчетверте. Поки що ці лікарі орендують житло за власні гроші. Гуртожитку немає.

Зараз ви читаєте новину «"Планові операції переносили, бо не могли підготувати операційну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути