понеділок, 08 квітня 2013 05:45

"Півгода собирала, шоб полічить зуби"

Автор: Фото: Анна Поліщук
  Лікар Олександр Задорожній, 34 роки, з Черкаської стоматполіклініки ставить пломбу черкащанину Дмитру Пилипенку. Працює на новій стоматустановці, яку купили для закладу минулого року
Лікар Олександр Задорожній, 34 роки, з Черкаської стоматполіклініки ставить пломбу черкащанину Дмитру Пилипенку. Працює на новій стоматустановці, яку купили для закладу минулого року

З ініціативи міськради стоматологічну поліклініку на бул. Шевченка в Черкасах перевіряє прокуратура. Виявили кілька порушень: адміністрація закладу самовільно нараховувала собі премії з коштів, призначених на зубопротезування, зафіксовані зловживання в обліку пільговиків, веденні документації. Ходять чутки, що заклад хочуть закрити.

2 квітня після обіду 34-річний Олег Богославець записується до хірурга, щоб видалити зуб.

— На другу годину прийду, студент буде виривати, — сміється. — Не хочеш студента — з піввосьмої приходь, тоді буде працювати кабінет екстреної допомоги. Учора 30 людей прийшли. Тут безплатно і бистро. До приватних не ходжу, видалить зуб там коштує 150 гривень. Я тут останній раз п'ять років тому був у однієї лікарки, дуже добре лікувала. Але вона померла.

Приміщення поліклініки поділене на два відділи: адміністративний та лікувальний. Під кабінетом завідувача терапевтичного відділення сидить 68-річна Людмила Калініченко.

— Колись ходила в приватну на Чехова, так після тієї клініки у мене через два місяці зуби злетіли. Потім зробили, як у корови. Я сюди прийшла, а лікар каже: "Якби я навіть такі хотів зробить, то не зумів би", — розповідає Людмила Петрівна. — Вчора увечері наїлася бананів переспілих. Весь рот обсипало, вранці поїхала в кожвендиспансер. Звідти відправили до стоматолога.

Коридором ходить Тетяна Бачинська, 26 років. Чекає на лікаря, який тиждень тому видалив їй зуб.

— Уже не довіряю державним поліклінікам, бо пакостєй наробили. Тиждень тому вирвали зуб, через 2 години після наркозу відчуваю, щось не те. Прийшла до лікаря, каже, що так треба. Болить, терплю, пішла в приватну клініку. Сказали, терміново треба операцію робить, — говорить, тримаючи руку біля щоки. — Лікар зі стажем видаляв, але результати ненормальні. Тепер жду, щоб мені пояснили, як так вийшло і що мені далі робити. Кажуть, треба їхати в обласну на операцію.

Під кожним кабінетом сидять по двоє-троє пацієнтів. Переважно — пенсіонери. Запитуємо, чи чули, що поліклініку хочуть закрити.

— Не дай Бог! Це для пенсіонерів вопше горе. 940 гривень у мене пенсія, півгода собирала, шоб прийти полічить зуби, — каже Лариса Тарасюк, 59 років. — Бормашини тут старі. Питають, кращу пломбу ставить чи просту. Єслі проста, то безплатно, лучша 40 гривень. Мені кажеться, якби тут були погані врачі, то люди сюди не ходили б, і молодьожі багато ж.

— Проблеми почалися в січні. Міська влада хотіла зекономити грошей. А так як не можна зараз офіційно закрити медустанову, то вони вирішили зробити хитро: перевести наш заклад у комунальне неприбуткове підприємство. Це робилося для того, щоб потім зробити банкрутом, — розповідає 39-річний Ярослав Коваленко, заступник головного лікаря з медичної частини Черкаської стоматполіклініки. — На посаду головного лікаря призначили зубного техніка. За законом так не можна: головним лікарем може бути тільки лікар, а не людина, яка навіть вищої освіти не має. Результати перевірки не лякають, вважаю їх недостовірними. Замість пільгового протезування начислялися премії — це брєд. Премії нараховували з фонду заробітної плати. Це ж уже не перша перевірка. Уже писали анонімки і до Тулуба, і до Богатирьової. Я вже давав свідчення міліції.

Директор Департаменту охорони здоров'я Олег Стадник спростував чутки, що заклад збираються закривати.

6 мільйонів гривень витрачають щороку з міського бюджету на утримування Черкаської міської стоматполіклініки.

10 нових стоматустановок купили торік для міської стоматологічної поліклініки.

Зараз ви читаєте новину «"Півгода собирала, шоб полічить зуби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути