понеділок, 01 серпня 2011 05:45

Новий елеватор повністю комп'ютеризований

Автор: фото: Анна Король
  Директор Монастирищенського хлібопереробного пункту Віктор Сказалов контролює вигрузку зерна на новому елеваторі
Директор Монастирищенського хлібопереробного пункту Віктор Сказалов контролює вигрузку зерна на новому елеваторі

Унікальний для області елеватор відкрили в селі Сатанівка Монастирищенського району. Він є частиною "Монастирищенського хлібопереробного пункту", загальна місткість якого збільшилася більш ніж удвічі — із 45 до 95 тис. т.

Із директором елеватора Віктором Сказаловим і засновником підприємства Андрієм Крохмалем зустрічаємося 20 липня по обіді. Віктор Володимирович стежить за розвантаженням зерна, Андрій Аркадійович дає вказівки щодо облаштування території. Одна за одною на підприємство заїжджають вантажівки і висипають зерно.

— За добу новий елеватор може прийняти понад 1,5 тисячі тонн, висушити тисячу та відвантажити 1,2 тисячі тонн зерна, — розповідає директор фермерського господарства "Ладіс" Андрій Крохмаль.

"Монастирищенський хлібопереробний пункт" займається зберіганням зернових понад 10 років. Спочатку там модернізували старий елеватор. Навесні минулого року почали будівництво нового. На повну силу він запрацював із початком збору врожаю.

За оснащенням і потужністю елеватор не має аналогів на Черкащині. На його спорудження витратили 45 млн грн. Збудували 10 елеваторних модулів, установили три   сушарки шведської фірми "Торнум", які працюють на газу. Їх перевагами є економія енергоносіїв, високі якість зерна після обробки та пропускна потужність сушіння. Кожну із сушарок обслуговує одна людина, а робота ведеться в три зміни. Загалом працевлаштовані 20 осіб. Процес повністю автоматизований, тому люди необхідні тільки для контролю. Усього на підприємстві працюють 60 осіб.

— Наші працівники щороку проходять навчання в Харкові, — говорить директор підприємства Віктор Сказалов. — Плинності кадрів у нас немає взагалі. Працюють цілі сім'ї і навіть династії.

На території хлібопереробного пункту також є млин, який переробляє 15 т пшениці за добу. Пізніше почнуть приймати пізні зернові — соняшник і кукурудзу.

— Раніше в нас була проблема — не встигали вчасно висушити кукурудзу, — каже Віктор Сказалов. — Було таке, що ще в грудні, коли вже випав сніг, ми просушували зерно. Зараз про це можна забути. Пізні зернові на новий елеватор приймали ще в минулому році. Тоді у нас уже працювали чотири модулі та сучасні сушарки.

У подальших планах Андрія Крохмаля, який цьогоріч став "Аграрієм року", придбати ще одну сушарку потужністю 1 тис. т на добу.

— Я сам аграрій, працюю в цій галузі не один рік і не з чиїхось слів знаю проблеми сільгоспвиробників. Розумію тих хліборобів, які сьогодні в полі. Бо виростити урожай — це одне, а вчасно його зібрати — зовсім інше. Погода змінюється, тому головне завдання — швидко забрати зерно з полів. У цьому ми і допомагаємо. Робота на підприємстві налагоджена. Кожен по максимуму виконує свої обов'язки. Крім того, до нас зручний під'їзд. Дістатися можна як автошляхами, так і залізницею. А відсутність черг дає сільгоспвиробникам можливість заощадити на транспорті та зберегти комбайни від простою. Бо літня година рік годує, — каже Андрій Крохмаль.

"Монастирищенський хлібопереробний пункт" розміщений за адресою:  Монастирищенський район, село Сатанівка, вул. Франка, 19. Тел.:/факс 0(4746) 2 56 89, 2 56 91,

електронна пошта: [email protected].

Зараз ви читаєте новину «Новий елеватор повністю комп'ютеризований». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути