понеділок, 29 серпня 2011 04:00

На "швидкій" не вистачає педіатрів

Автор: фото: Любов Карнарук
  Фельдшер педіатричної бригади Черкаської станції швидкої допомоги Ольга Коваль у машині записує  для звітності результат попереднього виклику. Їздили до дитини, яка травмувала руку
Фельдшер педіатричної бригади Черкаської станції швидкої допомоги Ольга Коваль у машині записує для звітності результат попереднього виклику. Їздили до дитини, яка травмувала руку

— Недавно викликала "швидку" 9-місячній дитині, в якої була температура більш як 39 градусів. Машину чекали майже годину. Дзвонили до диспетчера, кажуть: ждіть, машина поїхала, — розповідає черкаска Олена, 27 років.

У Черкасах на швидкій допомозі не вистачає педіатрів. На 300-тисячне місто лише дві бригади медиків, які їздять на виклики до дітей.

Станція швидкої допомоги розташована на вул. Дашкевича. Минулого понеділка виклики приймають диспетчери 62-річна Тетяна Перекупка і 24-річна Наталія Займак.

— Що турбує? Скільки років, адреса, квартира, під'їзд? У будинку код чи домофон? Домашній телефон? Чекайте, — говорить Наталія Займак.

З 8.00 до 11.00 фіксують п'ять викликів до дітей.

— Один виклик пов'язаний з високою температурою. За іншу дитину мати сказала, що задихається. У третьої — рвота через ацетономічну хворобу. Щойно поїхала бригада до малечі, що поламала ногу. В іншої, схоже, струс мозку, — розповідає Тетяна Перекупка.

Ближче до 12.00 Наталія Займак реєструє виклик до 3-місячної дитини, що подавилася.

У кімнату до диспетчерів заходить старший лікар зміни 65-річний Борис Голод:

— До дітей найбільше викликів у вихідні, коли не працюють поліклініки. У неділю було багато через високу температуру. Виїжджали і через отруєння, дитя напилося таблеток.

До 16.30 фіксують 17 викликів до дітей. На 250 добових викликів 30 припадає на дитячі.

На станції швидкої медичної допомоги працюють 20 бригад. Їх реорганізовують.

— Наші медики пройшли навчання у Києві на кафедрі медицини невідкладних станів. Тепер можуть виїжджати на виклик до старших дітей. Для найменших у нас щодня чергує одна педіатрична бригада. У вихідні додаємо ще одну, вдень або вночі. Адже перебіг хвороб у малих пацієнтів особливий, — каже головний лікар 40-річний Владислав Свириденко.

За новими нормами, "швидка" у місті має доїхати до пацієнта за 10 хв. після виклику.

— Це можна було би зробити за умов наявності однієї бригади на 10 тисяч населення, 100 відсотків зайнятості вакантних медичних посад на станції, ідеальних доріг, аби водії іншого транспорту поступалися дорогою машині швидкої медичної допомоги. Часто жителі самі перешкоджають швидкому доступу до свого житла, бетонними плитами чи трубами блокують під'їзд, — зазначає Владислав Свириденко.

Виклик приватного лікаря коштує 200 гривень

У Черкасах є одна приватна швидка допомога "Айболит". Виклик педіатра там коштує 200 грн, додатково платять за медикаменти.

— Бригада приїжджає протягом 10 хвилин. Якщо машина на виклику, ми одразу попереджаємо, щоб у людини був вибір — скористатися нашими послугами чи викликати державну "швидку", — розповідає головний лікар Наталія Боровик.

Черкасці кажуть, що лікарі на приватній "швидкій" уважніші, взувають на ноги бахіли. Пацієнту приділяють більше часу. Проте багато з них працюють і на державній швидкій допомозі.

 

Зараз ви читаєте новину «На "швидкій" не вистачає педіатрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути