четвер, 04 березня 2010 19:18

Курців не можуть штрафувати без міліції

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  На Центральному базарі Черкас  біля ятки чоловік розраховується за покупку. Одночасно курить цигарку й шукає гроші
На Центральному базарі Черкас біля ятки чоловік розраховується за покупку. Одночасно курить цигарку й шукає гроші

У Черкасах підвищили штрафи за куріння в громадських місцях. Порушників мають штрафувати на 340–1360 грн. Раніше було від 85 до 170.

Рішення про заборону куріння у громадських місцях більше, ніж чотири роки тому прийняла міська рада. Пропозицію вніс мер 42-річний Сергій Одарич. Не дозволяють курити у закладах охорони здоров"я, освіти, торгівлі, спорту, адміністраціях, на зупинках, сходах будинків, у ліфтах і в зонах відпочинку.

— Перед міськвиконкомом одразу наказав прибрати урни з попільничками і почепити знак про заборону паління, — каже Одарич. Мер курить. — Місце для цього відведене за міськвиконкомом, зі зворотного боку, де не ходять люди. Ще можна вийти на спеціальний балкон.

Проте черкащани заборону ігнорують. Бо у муніципальної інспекції не достатньо повноважень, щоб штрафувати порушників.

— Без міліції проводити рейди з перевіркою не можливо, — говорить 38-річна Ольга Швець, керівник муніципальної інспекції міськвиконкому. — За законом тільки міліція має право встановлювати особу. Нам це потрібно для складання протоколу. Для цього людину потрібно затримати на певний час. У випадку необхідності, й до трьох діб. Паспорт з собою носять не всі. А на словах записати не можемо, бо не виключено, що скаже неправду. Або ж просто відмовляються давати свої дані. Скласти протокол на порушника-палія можна лише у момент паління. Із розповіді це не зробиш, бо інспектор відповідатиме перед прокуратурою. Якщо це стосується неповнолітніх паліїв, то протокол складається на їхніх батьків. Частіше обмежуємося попередженнями. Було лише кілька справ про адмінпорушення.

Цей хоч не "огризається". А якось від компанії такого вислухав!

На Центральному ринку чоловік розраховується за товар. У руці тримає запалену цигарку. На дорозі до критого базару з боку Смілянської інший продає черевики. Димить на перехожих, які йдуть повз нього. Люди мовчки відвертаються. З іншого боку на зупинці на Благовісній, пасажири чекають маршрутки й автобуси. Десятки людей стоять майже впритул один до одного. Дехто з дітьми. Кілька чоловіків у різних місцях  з цигарками. Черкащанин 45-річний Валерій Онищенко робить хлопцеві зауваження. Той невдоволено поглядає, але відходить за кілька метрів:

— Цей хоч не "огризається". А якось від компанії такого вислухав! Я сам колись палив. Але 25 років тому покинув. Не можу переносити диму від цигарок. Ось на цій зупинці дуже мало місця, щоб відійти. За зупинкою впритул розставлені палатки. На самій зупинці стоять два кіоски. Люди курцям не хочуть чи бояться робити зауваження. А в тих немає совісті. Не звертають уваги ні те, що он діти стоять чи в когось може хворе серце, чи астма. Я чув, що в муніципальної інспекції не достатньо повноважень, щоб штрафувати без міліції. То вже б якось вирішили це питання. Пропоную фотографувати курців і вивішувати фото в центрі десь на дошках або показувати по місцевих каналах.

Зараз ви читаєте новину «Курців не можуть штрафувати без міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути