четвер, 28 червня 2012 05:15

Клуб рибалок ріже чужі сітки

— Раніше на Гордашівському водосховищі стояли сотні сіток. Тепер немає жодної. Пройде кілька років, і люди зрозуміють, що браконьєрствувати на Гірському Тікичі нікому не дозволено, — розповідає 32-річний Іван Якименко з Тального. Розмовляємо з ним на березі водойми. Півроку тому він створив "Тальнівський клуб рибалок". Головне його завдання — боротьба з браконьєрами.

На сьогодні до клубу рибалок вступили 33 особи.

— Мій батько віддав нам свого човна. За 5 тисяч гривень купили до нього мотора. Тепер щодня водосховище патрулюють троє чоловіків із моторним човном. У травні випустили 400 тисяч малька карася. Наступного року запустимо коропа й сома.

За весну патрулі витягли і знищили півсотні снастей.

— Витягнуту сітку фотографуємо та складаємо протокол. Потім ріжемо прямо в човні. У Звенигородці траплялися випадки, коли членів клубу затримували рибінспектори. Мовляв, у вас сітка в човні, значить, ви самі — браконьєри. Уже потім, як виходимо на берег, — спалюємо. Маємо журнал патрулювання. Кожен патруль записує в ньому час і місце виїзду, складає акт вилучення браконьєрських знарядь, ставить печатку.

Найбільшої шкоди завдають бригади електровудочників.

— Ставлять настільки потужне обладнання, що пробивають током водойму аж до дна. Та риба, що вціліла, вже не здатна до відтворення. Ікра в ній закручується, як спіраль. Електровудочники працюють уночі. Ліхтарем світять на плесо, збирають биту рибу. Раніше за ніч на водосховищі шурували дві-три бригади. Тепер остерігаються. Зазвичай забирають третину  битої риби, а решта гниє в очеретах.

Місцеві до новоствореного клубу ставляться скептично.

— Якби в країні життя було нормальне, то ніхто б не виходив би із сітками на рибу, — каже тальнівець 44-річний Олександр. — А ці хлопці багато на себе беруть. У нас народ дурний: за порізану сітку може й машину спалити чи принаймні вікна побити. Я проти електровудочок, але із сітками — це вже вони перебрали.

Зараз ви читаєте новину «Клуб рибалок ріже чужі сітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути