вівторок, 14 червня 2011 05:00

Карася ловлять на Сулі

 

Із закінченням нересту в червні найпершим починає ловитися лящ, карась, короп.

— Лящатники їздять на тубільську пристань Дніпра біля села Тубільці Черкаського району, — розповідає черкасець Валерій Данилевський, 43 роки. — Це за 30 кілометрів від обласного центру. Там колись була пристань для катерів і ракет. Течія, велика кількість ям приваблюють туди крупного ляща. Там найкращі місця для ловлі з берега, бо скрізь глибоко, біля берега вже метрів 6–8.

За день біля Тубільців можна спіймати понад 10 лящів. Стандартні від 1 до 3 кг. Бувають 5-кілограмові.

— Місця гарні, природа незаймана й безплатно, бо річки ще не приватизували, — каже Данилевський. — Хто має човна, ловить на руслі біля Сокирного, Дахнівки або їздить у Худяки Черкаського та Боровицю чи Вітове Чигиринського районів. Лящ боязлива риба, тому тримається на глибині.

45-річний Валентин Кравченко зі Сміли влітку на карася їздить у Чорнобаївський район на Сулу. Ловить із човна.

— Ніде в Україні немає такого карася, як на Сулі. Там плавні за місяць не обпливеш, і аж кишать карасями. Кіловики не рідкість, трапляються й удвічі більші. За день можна наловити кілограмів 20.

Добре ловиться карась на Ірдинському болоті. Воно розташоване між долинами річок Тясмин і Вільшанка.

— Карасів багато, хоч і менші за дніпровські, по 150–250 грамів. На кукурудзу ловляться більші. Одне неудобство, що на болотах багато комарів. Серед білого дня в холодку кусають. Дехто ще каже, що мулом смердить, але то вже справа смаку.

На коропа їздять на став у селі Вершаці Чигиринського району.

— Став не спускали 23 роки, — каже рибалка із Кам'янки Олег Серцов, 43 роки. — Коропа більше, ніж жаб. До півсотні покльовок за добу гарантовано. Є екземпляри до 20 кілограмів. Бере на все. Але є лише кілька місць для під'їзду машиною. Ніякого сервісу. Тягай коропів в очереті, як хочеш. Квиток — 200 гривень за добу. Може, у цьому році там окультурять. Дозволяють ловити до 10 кілограмів.

Також ловлять коропа на водоймах у селах Головківка, Медведівка, Мельники Чигиринського та Флярківці, Жаботині, Тимошівці Кам'янського району. Квитки коштують від 50 грн за добу.

У Городищенському, Шполянському, Тальнівському районах більшість ставків віддані в оренду. Рибу вирощують із промисловою метою.

— Через цих орендаторів нормальним людям ніде з вудочкою посидіти, — каже Олександр Зуйко, 36 років, із Городища. — Скрізь ганяють сторожі. Якщо знайомий із хазяїном — він дасть візитку, щоб міг карасиків половити. Дехто в селах продає білєти по 20–30 гривень. Якщо повезе, можна якийсь кілограм-другий піймати. Норма вилову до 5 кілограмів. А за нормальною рибою треба їхати на Дніпро, в інші райони.

Зараз ви читаєте новину «Карася ловлять на Сулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути