Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2012 07:45

Фермерів змушують списувати площі посівів

Сільгоспвиробників Черкащини змушують продавати зерно пшениці у регіональні фонди за фіксованими цінами й на визначені хлібоприймальні господарства.

— Прийшов лист із сільгоспуправління з вимогою продати зерно пшениці третього класу по 1500 гривень за тонну, — розповідає 51-річний Віктор, керівник одного із сільгосппідприємств області. — Собівартість пшениці — 1,5 тисячі гривень. Виходить, я рік марно працював. Здавати туди не буду, бо немає що. Усе зерно давно віддав на Тальнівський комбінат хлібопродуктів по 1800 гривень. Частніки їздять, беруть пшеницю по 1700 гривень без документів. В Одеському порту за неї платять 2 тисячі.

Аграрії кажуть, що уряд обіцяв ціну 1,7 тис. грн, а дають на 200 грн менше. Крім того, торік за здане у регіональний фонд зерно сільгоспвиробники чекали грошей від шести до восьми місяців.

— Наступного року ніхто пшеницю не сіятиме. Краще ячмінь. Ніхто за нього голову не довбе, — додає Віктор.

У понеділок губернатор Черкащини Сергій Тулуб повідомив, що область зібрала більший урожай ранніх зернових, ніж торік — 1,372 млн т. Пшениця дала понад 44 ц з 1 га.

— Це брехня, — коментує Віктор. — Врожайність вища, а вал — менший. Насправді була серйозна засуха. Елітні поля давали 40-45 центнерів, а решта

25-30. Я давав правдиві дані. Спочатку був у передовиках, а потім різко став відстаючим, бо у решти вийшло по 50 центнерів. Річ у тім, що влада заставляла аграріїв списувати площі посівів, щоб збільшувати врожайність. Усі списали й стали передовиками, а я не втрапив.

Колишній голова обласної ради, керівник фракції Черкаської облради партії ВО "Батьківщина" Володимир Гресь, 50 років, показує акти деяких господарств на списання площ та договори, де чітко вказано, куди і по якій ціні сільгоспвиробники мають здавати зерно.

— Ще за часів Союзу існувала така негативна практика — аби підвищити цифри врожайності, деякі господарства списували площі. Я сам бачив акти деяких господарств на списання площ. Усе у паперах, як годиться — із підписами директора, головного агронома, бухгалтера. І, скажімо, 128 гектарів посівів уже не будуть псувати цифру врожаю. Вказівки спускаються з районного управління агропромислового комплексу. Ордена так хтось хоче отримати чи на Дошку пошани свого портрета помістити? Стосовно того, що вказують, куди і за скільки здавати, то це пряме втручання держави в роботу приватних господарств, — каже Володимир Анатолійович.

Зараз ви читаєте новину «Фермерів змушують списувати площі посівів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути