Ексклюзиви
понеділок, 26 серпня 2013 07:45

Додатково треба купити 24 300 "кубів" води

Автор: фото: Ірина Мусаєва
  Петро Паєвський: ”Цього року очікуємо 24 тисячі паломників з Ізраїлю, Європи, США, Мексики, Австралії, Японії”
Петро Паєвський: ”Цього року очікуємо 24 тисячі паломників з Ізраїлю, Європи, США, Мексики, Австралії, Японії”

4-6 вересня до Умані на могилу засновника хасидизму цадика Нахмана з'їдуться паломники. Щороку вони святкують тут єврейський Новий рік — Рош а-Шана.

— Цього року очікуємо 24 тисячі паломників з Ізраїлю, Європи, США, Мексики, Австралії, Японії, — каже 60-річний Петро Паєвський, заступник мера Умані. Відповідає за підготовку міста до приїзду хасидів. — Неподалік синагоги діятимуть два наметові містечка, в яких розмістяться до двох тисяч осіб. Їх цілодобово охоронятимуть.

Водоканал просить, щоб паломники додатково віддали за воду 80 тисяч гривень. Але власники житла, що здають в оренду, сплачують за неї за лічильниками. Чому мають платити ще й прочани?

— У районі вулиці Пушкіна, де проживають хасиди, воду постачають по 3 години зранку і ввечері. Цілодобово вона є лише у квартирах на перших поверхах. Коли приїздять паломники, їм необхідно надати цілодобове водопостачання. Для цього воду треба попередньо закупити в Білій Церкві. Звідти вона постачається до Умані. Це 24 300 "кубів" додатково. Коштують більш як 200 000 гривень. Водоканал просить заплатити 30 відсотків цієї суми. Це і є ті 80 тисяч гривень, про які говорять.

Єврейська громада звернулася до міської влади з проханням перемістити православний хрест, що встановили у районі паломництва уманці.

— Мовою архітекторів хрест є малою архітектурною спорудою і на його встановлення потрібно брати дозвіл. Але за ним до міськради ніхто не звертався. Не можу зрозуміти, яка мета встановлення релігійного символу саме в тому місці, де паломники здійснюють обряди. Я переконаний, що то було розраховано на конфлікт. Міськрада виявилася заручником цієї ситуації. Якщо перенесемо хрест — буде конфлікт. І якщо не перенесемо — теж. Ми зверталися до тих людей, які поставили, просили перемістити. Але вони відмовилися. Зараз біля нього є веб-камера. На час перебування в місті паломників там чергуватимуть міліціонери.

400 об'єктів нерухомості в Умані — квартири, будинки, магазини — у власності паломників. Деякі постійно живуть у місті, інші приїздять на свята.

Зараз ви читаєте новину «Додатково треба купити 24 300 "кубів" води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути